Peskov: Ne smanjuje Gasprom isporuke namerno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2022, 09:53

Peskov: Ne smanjuje Gasprom isporuke namerno

Nije bilo namernih akcija Gasproma sa smanjenjem isporuka gasa Evropi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da postoji problem sa turbinama.

"Treba da se obratite Gaspromu, znamo samo da postoji problem sa turbinama, problem sa njihovim remontom. Neka turbina nije vraćene, negde je blokirana", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, izveštava Tas s.

On je takođe ocenio da je trenutni problem s turbinama i posledičnim smanjenjem isporuka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gasa Evropi rezultat zapadnih sankcija prema Moskvi.

"Nema tu ničeg namernog, to je problem koji nije povezan sa nama", naglasio je Peskov.

Dodao je da Kremlj nema informaciju o mogućem datumu vraćanja turbina i da je to takođe pitanje za Gasprom.

Ruskci gasni gigant je 15. juna saopštio da zaustavlja rad još jednog Simensovog gasnoturbinskog motora na gasovodu Severni tok zbog isteka roka za remont. Kao rezultat toga, predviđeno je da protok gasa ovim cevovodom od noći 16. juna padne za još jednu trećinu na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Gasprom je u utorak saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko Severnog toka u odnosu na plan zbog neblagovremenog Simensovog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke i identifikovanih kvarova na motorima.

Simens Enerdži je ranije saopštio da je za sada neizvodljivo vraćanje jedne od gasnih turbina za Severni tok iz Montreala u Nemačku, nakon popravke, zbog kanadskih sankcija prema Rusiji.

Negativne posledice sankcija Rusiji u Evropi i SAD

Negativne posledice sankcija Rusiji osetili su prvo Evropljani, a potom i Amerikanci, a nezadovoljstvo zbog toga će samo rasti, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Dmitrij Peskov, sekretar za štampu predsednika Ruske Federacije.

Peskov je poručio da su "sankcije mač sa dve oštrice" i da stvaraju probleme i Rusiji i onima koji ih uvode.

Negativne posledice su u prvom redu za Evropljane, drugo, i Amerikanci su ih već dobro osetili na sebi. A ovaj teret, ova negativna osećanja će samo rasti, rekao je portparol Kremlja.

On smatra da je pogrešno što se sve negativno u zapadnoj ekonomiji poveziuje samo sa "specijalnom operacijom Rusije u Ukrajini", već da su to "posledice niza grešaka svetskih lidera kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Državama".

"Profesionalci, ekonomisti, analitičari, dobro znaju da je pogrešno ove negativne manifestacije povezivati samo sa učinkom specijalne vojne operacije. To su posledice čitavog niza grešaka svetskih lidera kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Državama koje dogodile u proteklih nekoliko godina, naglasio je Peskov.

Ruski zvaničnik je kazao da su upravo te greške dovele do ovih gorkih posledica koje i sada rastu u svetu.

Peskov je rekao da Zapad još nije dostigao vrhunac krize, dok je Rusija, kako tvrdi, "zahvaljujući sprovedenim merama, u stabilnijem stanju", prenosi agencija RIA Novosti.

Nadam se da će Zelenski realno sagledati stvari

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da se nada da predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc i premijer Italije Mario Dragi prilikom svoje posete Kijevu neće samo razgovarati o snabdevanju Ukrajine oružjem, već da će naterati predsednika Ukrajine Zelenskog da realno sagleda stanje stvari.

Nadam se da se lideri neće fokusirati samo na podršku Ukrajini tako što će je dalje zatrpavati oružjem. To je apsolutno besmisleno, produžiće patnje ljudi i naneti novu štetu Ukrajini, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Kremlj je u više navrata oštro reagovao zbog toga što zapadne zemlje naoružavaju Kijev, ističući da to produžava sukob, a zapadne zemlje su od početka sukoba isporučile Ukrajini vojnu opremu vrednu milijarde dolara, navodi Rojters.

Ruski vodeći pregovarač Vladimir Medinski izjavio je ranije danas da je Moskva spremna da ponovo započne pregovore sa Ukrajinom, ali da nije dobila odgovor na predloge koje je ranije iznela Kijevu, prenosi britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Jedini način za normalizaciju odnosa između Rusije i SAD može biti odustajanje Vašingtona od hegemonizma i shvatanje da Rusija neće biti ničiji vazal“

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2022

„Jedini način za normalizaciju odnosa između Rusije i SAD može biti odustajanje Vašingtona od hegemonizma i shvatanje da Ruska Federacija neće biti ničiji vazal“, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika. „Jedini način je da se napusti politika...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.