Penzionerima povišica u oktobru za oko 6,5 odsto

Izvor: Blic, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerima povišica u oktobru za oko 6,5 odsto

Sa isplatom oktobarskih primanja penzionerima u Srbiji stići će povišica na koju čekaju punih šest meseci. Koliko će ona tačno iznositi znaće se kada statistika objavi zvanične podatke o kretanju radničkih plata i troškova života u septembru, ali prema onome što se do sada zna (plate i troškovi za prethodnih pet meseci) penzioneri su već zabeležili povišicu od oko 6,5 odsto.

Oktobarsko povećanje biće i poslednje u kojem će troškovi života učestvovati sa 75, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a zarade sa 25 odsto. Naime, prema sadašnjem zakonu odnos ovih parametara u sledećoj godini trebalo bi da se promeni i da udeo zarada u indeksaciji opadne na 12,5, a troškova života poraste na 87,5 odsto, što bi bilo još nepovoljnije po penzionere.

Najstariji se, međutim, nadaju da do toga neće doći i da će zakon, bar u delu koji se tiče usklađivanja penzija, u međuvremenu biti izmenjen. O tome je delegacija Sindikata penzionera „Nezavisnost" ovih dana razgovarala sa Rasimom Ljajićem, ministrom rada i socijalne politike.

- Mi smo ministru predočili naš predlog da se odnos zarada i troškova života u indeksaciji naših primanja promeni na 65 prema 35 u korist plata. On sa nikakvim konkretnim ciframa nije izašao, ali je rekao da se rade računice o tome šta bi koja promena usklađivanja donela i koliku promenu državni budžet može izdržati - kaže za „Blic" Žika Pantić, predsednik penzionerskog sindikata, dodajući da očekuje da će se do kraja godine zakon promeniti, a u 2008. penzionerska primanja usklađivati po povoljnijoj formuli od one koju propisuje sadašnji zakon.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.