Pekarska oprema iz M. Mitrovice za ceo svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekarska oprema iz M. Mitrovice za ceo svet

Jovan Misojčić iz Mačvanske Mitrovice je pre 25 godina osnovao kompaniju za proizvodnju pekarske opreme "Dadeks", i govori o svojim poslovnim iskustvima i razvoju svoje firme u turbulentnim vremenima devedesetih godina.

"Ja se najradije ne bih prisećao perioda kada smo imali sankcije, razne blokade i bombardovanje. Međutim, uprkos teškim vremenima borili smo se da opstanemo i čak smo uspeli da proširimo posao", priseća se Misojčić i dodaje da je kompanija do danas nastavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoj razvoj, širila se na druga tržišta, te da trenutno posluju u više od dvadeset evropskih zemalja, kao i nekoliko arapskih i jednu afričku zemlju.

On ističe da trenutno zapošljava 85 radnika, te da 85 odsto ostvarene proizvodnje plasira u izvoz.

"Kad je reč o firmi "Dadeks" u dva navrata smo imali pomoć države, a nadam se novoj subvenciji za zapošljavanje 30 novih radnika", optimista je Misojčić.

On smatra da je uspeh njegove kompanije povezan sa njenim poslovanjem u inostranstvu jer na domaćem tržištu nikad nisu imali zadovoljavajuće rezultate.

"Situacija se u našoj zemlji popravila, ali je i dalje nezadovoljavajuća jer treba imati u vidu da hrvatski pekar prodaje hleb za 1 evro i 15 centi, dok se kod nas prodaje za 18 centi", objašnjava Misojčić i dodaje da je pri tom cena brašna u obe zemlje slična.

"Lako se može zaključiti da naš pekar ostvaruje jako mali dohodak i samim tim on ne može da razmišlja o unapređenju proizvodnje i kupovini nove opreme", objašnjava Misojčić i dodaje da će stanje biti bolje onog trenutka kada cena hleba bude imala ekonomsku opravdanost.

On vidi svoju kompaniju kao evropsku i ističe da će firma "Dadeks" iduće godine na sajmu u Minhenu izlagati svoje proizvode sa najvećim svetskim proizvođačima.

"Posle tog sajma očekujem još jednu ekspanziju, te da ćemo postati firma sa širim asortimanom proizvoda koje ćemo plasirati na najveća svetska tržišta", kaže Misojčić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.