Pejnović: Država će sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejnović: Država će sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke

ZAGREB - Odluka o javnoj ponudi dionica HAC-ONC-a nije konačna jer cilj je naći dugoročni model razduživanja Hrvatskih autocesta, nije utvrđen ni konačni model za javnu ponudu dionica Hrvatske elektroprivrede, a u Podravci će država sudjelovati u dokapitalizaciji, rekao je u intervjuu za Večernji list Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Pejnović je rekao da će država vjerojatno sudjelovati i u dokapitalizaciji Hrvatske poštanske >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << banke te da su interes za Petrokemiju pokazala dva ulagača.

Podravka je profitabilna i država neće odustati o nje, kaže Pejnović.

"Nismo htjeli onemogućiti dokapitalizaciju s obzirom na razvojne programe. Trebamo uložiti 100 milijuna kuna. Očekujemo da će kontrolni paket koji imamo vrijediti još više, a kad bi se pojavio strateški partner koji bi htio da država to proda, to bi bilo predmetom posebnih razgovora", tumači Pejnović.

Pokušaj prodaje HPB-a nije uspio, a problem je gubitak. Širi je interes da se banka spasi, kaže Pejnović. Država će osigurati sredstva za dokapitalizaciju, a model će ovisiti o suglasnosti Europske komisije, u skladu s dopuštenim potporama. Dio pregovora je već održan u Bruxellesu i na tome se radi, pojašnjava predstojnik DUUDI-ja.

"Milim da će tijekom ljeta doći do dokapitalizacije", zaključuje Pejnović.

Plan upravljanja državnom imovinom za 2015. predviđa pripreme za javnu ponudu dionica HEP-a, ali za sada nikakva odluka nije donesena, kaže Pejnović.

"Kada stručni savjetnici i uprava izađu s prijedlogom, onda će se o tome raspravljati."

Pejnović je podsjetio da sve analize pokazuju da Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb ne mogu servisirati svoje obveze, ne uspijevaju otplatiti ni kamate pa se njihov dug iz godine u godinu povećava. Tražimo model razduživanja i uskoro ćemo predstaviti prijedloge, najavio je predstojnik državnog ureda za upravljanje imovinom.

Pejnović je najavio da bi Visia Croatica na sljedećoj sjednici Vlade mogla biti potvrđena za novog većinskog vlasnika Imunološkog zavoda. Vlada je od udruge dobila objašnjenja o odnosu Visije Croatice d.o.o.i Visije Croatice komanditnog društva.

Ljudi su uplaćivali novac u komanditno društvo pa bi odnos trebalo regulirati prije sklapanja ugovora države s njima, upozorava Pejnović. Visia Croatica objasnila je da će komanditno društvo biti vlasnik dionica.

Na zahtjev Vlade i DUUDI-ja Visia Croatica objasnila je izvore sredstava i predložila terminski plan ulaganja. Plan će ući u Vladinu odluku, a potom i u ugovor, najavio je Pejnović. Plan će se morati poštivati jer se "ne smije dogoditi da se netko poigrava povjerenjem građana koji su uplatili novac, ali i države koja prodaje udjel", naglasio je Pejnović.

O Petrokemiju je predstojnik DUUDI-ja bio spreman samo potvrditi da su prošlog tjedna stigla dva pisma namjere.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.