Pečujski univerzitet školuje bolničare u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pečujski univerzitet školuje bolničare u Somboru

Fakultet zdravstvenih nauka pečujskog univerziteta, ogranak u Somboru, svečano je obeležio početak nove školske godine. Treću godinu za redom, pečujski univerzitet u Somboru školuje kadrove za stručno zvanje visoko obrazovanih bolničara.

Anita Sitaš iz Kupusine je studentkinja druge godine pečujskog univerziteta, ogranka u Somboru i ističe zadovoljstvo nastavnim planom a pogotovo praktičnom nastavom koju obavljaju u Pečuju u savremenim medicinskim salama i na vrhunskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opremi dok se teorijska nastava obavlja u Somboru.

"Jako je dobro da ovde mogu učiti i ne trebam biti u velikom gradu daleko od kuće. Sa diplomom ovog univerziteta mogu raditi u Evropskoj uniji, ipak se nadam da ću posao naći ovde", ispričala je Anita.

Prvu godinu upisala je i Sonja Vilić iz Svetozara Miletića.

"Poslu se nadamo, naravno u zdravstvu, gde god se ponudi lepa prilika. Nadam se da će to biti u Somboru, jer volim svoj grad. Ja sam iz Svetozara Miletića i nadam se poslu u Somboru ali ako se ukaže prilika, videćemo gde nas put povede".

Ove godine, prvu godinu studija upisuje 24 budućih bolničara. Novina je da, osim redovno upisanih 15 studenata, 9 studenata ima mogućnost praćenja nastave u vanrednim terminima, uglavnom u dane vikenda. Teorijska nastava se obavlja u prilagođenom i stručno opremljenom prostoru a praktična nastava u Kliničkom centru u Pečuju.

"Otvaranje ogranka u Somboru značajno je pečujskom univerzitetu radi obrazovanja mladih pogotovo na teritorijama van granice Mađarske gde žive Mađari. Namera nam je i to da se stvarno, stručno edukovani kadar nađe na tržištu rada", naglasio je Olah Andraš, zamenik dekana.

Obrazovanje traje osam semestara odnosno četiri školske godine a, diploma o stečenom znanju sa pečujskog univerziteta, ogranka u Somboru, priznata je po pravilnicima Evropske Unije što govori o visokom kvalitetu nastave.

"Cilj nam je i to da u Srbiji, za potrebe mađarskog stanovništva u zdravstvenim institucijama obezbedimo visoko obrazovane bolničare koji znaju da govore mađarski jezik", naglasio je, između ostalog Betlehem Jožef dekan pečujskog univerziteta.

Statistika međunarodnih zdravstvenih istraživanja, kako je istakao Jožef, pokazala je da je u bolničkim centrima u kojima je zaposleno 10 odsto visoko obrazovanih bolničara, smrtnost bolesnika je smanjena do sedam procenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.