Pečenje ne može bez njega, a cena čak 1.000 RSD

Izvor: B92, 24.Dec.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pečenje ne može bez njega, a cena čak 1.000 RSD

Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prošle sedmice prodavao se za stotinu dinara.

Po nešto nižoj ceni ovo povrće moglo se kupiti na drugim novosadskim pijacama. Ni u velikim marketima, gde obično može da se pazari uz popust, ni luk ni krompir nisu bili znatno jeftiniji.

Potrošači ukazuju na to da, u najmanju ruku čudi to što cena kilograma banana ima skoro istu cenu kao i krompir i luk, da se za kilogram i po ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povrća plaćalo koliko i za kilogram limuna - 150 dinara, a da su pomorandže bile i jeftinije i da je kilogram ovog voća koštao 85 dinara. Ono što je posebno obeležilo prošlonedeljnu pijačnu ponudu je cena rena jer je kilogram koštao 1.000 dinara.

Po rečima proizvođača povrća, zima i sneg nisu uticali da cena kilograma krompira i luka u zimskom periodu dostigne stotinu dinara po kilogramu i maltene se izjednači s cenom južnim voćem, koje je uglavnom bilo uvek daleko skuplje od domaćeg povrća i voća. Razlog je, ističu proizvođači, nestašica krompira i luka na domaćem, ali i stranom tržištu.

Povrće je podbacilo u prinosima zbog suše, pa je osim što ga nema dovoljno i sitnije, kaže proizvođač iz Siriga Branislav Zelenović. "Povrtari koji su imali krompira i luk već privode prodaju kraju. Ovog povrća možda malo više od nas imaju povrtari u planinskim predelima oko Ivanjice, ali ne u količinama dovoljnim da se podmire domaće potrebe do novog roda", piše novosadski Dnevnik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Luk i krompir dostigli stotku za kilogram

Izvor: Kamatica.com, 24.Dec.2018

Кilogram krompira i luka na Futoškoj pijaci, najprometnijoj pijaci u Novom Sadu, prošle sedmice prodavao se za stotinu dinara..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.