Pauze u radu IT-jevcima nephodne - igraju bilijar ili idu u teretanu VIDEO

Izvor: B92, 14.Avg.2023, 19:40

Pauze u radu IT-jevcima nephodne - igraju bilijar ili idu u teretanu VIDEO

Nekada je bespoštedni rad do garnica psihofizičkih mogućnosti bio u trendu i smatran je ključnim uslovom uspeha u karijeri.

Istraživanja su međutim pokazala da iscrpljujući rad bez odmora šteti i zaposlenima i poslodavcima.

Ispostavilo se da usporavanje, manje rada i odvajanje vremena za odmor mogu pomoći zaposlenima da budu uspešniji i produktivniji na poslu.

"Ako se bavimo nekim kreativnim radom ili multitaskingom, sve nas to iscrpljuje i svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj odmor od 10 tak minuta nam pomaže da sačuvamo mentalne kapacitete. Pomaže nam da sačuvamo i motivaciju za poslom i da ne dođe do opterećenja ili sagorevanja ili burnauta", kaže za TV Prva Filip Milenović, psiholog.

Većina poslodavaca je prihvatila pravilo da je zadovoljan radnik, produktivan radnik i trudi se da zaposlenima omogući više odmora nego što to propisuje Zakon o radu.

"Što se tiče zakonskog dela, predviđena je pauza od najmanje 30 minuta ukoliko neko radi 8 sati, s tim što i u takvim situacijama se dosta poslodavaca ukoliko priroda posla dozvoljava ne pridržavaju striktno toga. Mislim sigurno niko neće gledati koliko puta je neko otišao u tolaet, koliko cigareta je zapalio", kaže Jelena Jeftović iz Unije poslodavaca Srbije.

Kreativni poslovi poput onih u IT sektoru ili kancelarijski poslovi skopčani sa dugim sedenjem pred ekranom kompjutera dovode do zamora i mentalne blokade.

"Upravo u tim situacijama je dobro da napravimo pauzu, da radimo nešto što nema veze sa tim poslom. Najbolje je da to bude neka fizička aktivnost ili da neto spremimo da jedemo ili da porazgovaramo sa kolegama sa porodicom i prijateljima i da ne razmišljamo to veme o poslu i to će nam pomoći da posle tih 10 minuta povratimo koncentraciju", kaže Milenović.

"Iz tog razloga su na takvim poslovima pauze i češće i možda se ljudima čini da ti IT-jevci te igraju bilijar te imaju teretanu, ali u svakom slučaju jako je naporno ono što rade i zbog njihovog psihičkog i fizičkog zdravlja nekako poslodavci u tom sektoru možda malo više izlaze u susret zaposlenima po pitanju čestih pauza", objašnjava Jeftovićeva.

Zakon o radu propisuje pauzu od 30 minuta za zaposlene sa radnim vremenom između 6 i 8 sati. Za 4 do 6 sati radnog vremena obavezna pauza je 15 minuta. Za preko 10 sati rada obavezna pauza je preko 45 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.