Partner našeg partnera

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partner našeg partnera

Prodajna mreža "Politike" od preko 800 kioska prodata 2005. godine za tri miliona evra VAC-u, a potom ju je novi vlasnik uneo kao osnivački ulog kod "Future plus" Stanka Subotića

Otvaranje afere šverca cigareta privuklo je pažnju javnosti na "popisivanje" imovine jednog od glavnih aktera "Mreže" Stanka Subotića Caneta. Na spisku njegovih kompanija u Srbiji nalazi se i "Futura plus", u čijem sastavu se, između ostalog, nalazi i nekadašnja prodajna mreža "Politike". U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proleće 2005. godine, naime, tadašnje rukovodstvo "Politike novina i magazina", s Davorinom Ribnikarom na čelu, prodalo je "Prodaju" lista, za tri miliona evra, nemačkom VAC-u. Sa 50 posto kapitala VAC je, inače, suvlasnik "Politike" od početka 2002. godine. Odnosi osnivača "Politike" NM i VAC-a su takvi da u ekonomskim pitanjima VAC ima odlučujući glas, a u pitanjima uređivačke politike srpska strana.

Odmah pošto je kupio preduzeće "Politika prodaja", VAC ga je uneo kao osnivački ulog u novoformirano preduzeće "Futura plus". Ostali vlasnici "Future plus", preduzeća koje danas ima najveći broj kioska u Srbiji, oko 2.300, jesu kompanija EMI iz Kopenhagena i "D-trejd" iz Beograda. Obe firme se dovode u vezu sa Subotićem. I pre osnivanja "Future" ove dve firme posedovale su maloprodajnu mrežu preduzeća "Duvan", "Duvan-promet" i "Borba".

Prodaja maloprodajne mreže "Politika novine i magazini" nije prošla bez potresa unutar "Politikine" kuće, kao i protesta malih akcionara "Politike" a. d. (ova firma je, zajedno sa VAC-om, 2002. godine osnovala "Politiku" NM). Protivnici prodaje distributivne mreže su smatrali da se kuća ovim činom praktično odriče "zlatne koke", jer je čak 50 odsto prihoda ostvarivano u mreži od preko 800 kioska. Iako su se dva tadašnja člana Upravnog odbora, advokat Strahinja Kastratović i predstavnik zaposlenih Slobodan Milošević, kao i mali akcionari "Politike" a. d., usprotivili prodaji, ona je prošla relativno glatko.

Tadašnje poslovodstvo kuće je kao osnovni razlog prodaje "Politikine" maloprodajne mreže navodilo nerentabilno poslovanje. Novinska kuća "Politika", prema tada dostupnim informacijama, poslovala je s gubitkom. Neposredno pred formiranje zajedničkog preduzeća s nemačkim VAC-om, početkom 2002. godine, mesečni prihodi sektora "Prodaje" bili su oko dva miliona evra, što je na godišnjem nivou bio prihod od oko 25 miliona evra. Međutim, prihod je u roku od dve godine više nego udvostručen – sa 20,7 miliona evra u 2002. godini porastao je na 47 miliona evra u 2004. godini. U strukturi prihoda "Politika prodaje" tokom 2004. godine najviše novca slilo se od prodaje cigareta – 34 odsto, kartica za mobilne telefone – 16,6 procenata, izdanja PNM-a – 15,7 odsto, a svih ostalih izdanja – 28,4 procenta. Sopstvena maloprodajna mreža "Politike", inače, bila je najznačajniji kanal prodaje "Politikinih" izdanja. Zbog toga su neki akcionari osporavali prodaju, tvrdeći da je strateški interes kuće da zadrži svoju prodajnu mrežu.

Ipak, uprkos poboljšanju poslovnih rezultata PNM-a i "Politika prodaje", oba preduzeća nastavila su da posluju s gubitkom, a kao jedan od uzroka gubitaka PNM-a navedeno je, tada, u doba prodaje, loše poslovanje sektora "Prodaje" i visoko kreditno opterećenje.

Ugovor o prodaji preduzeća "Politika prodaja", koji je pre toga izdvojen u posebno preduzeće, ispred PNM-a su, a na osnovu ovlašćenja Upravnog odbora, potpisali generalni direktor Davorin Ribnikar i zamenik generalnog direktora Joahim Caumzegel. Do leta 2005. "Politika prodaja" posluje kao preduzeće u stopostotnom vlasništvu VAC-a, nezavisno od PNM-a, a u leto postaje deo kompanije Stanka Subotića "Futura plus".

B. P.

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.