Izvor: B92, 29.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentaraci o merama vlade

Beograd -- Za vladajuću koaliciju paket mera vlade protiv ekonomske krize predstavlja ozbiljan pristup države, dok opozicija u Skupštini Srbije sumnja u efekte tih mera.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je danas da Vlada Srbije ima ozbiljan pristup za ublažavanje efekata ekonomske krize i da je još u oktobru formulisala prve mere. "Imamo odgovoran odnos, dobre mere, stalnu saradnju Vlade, privrede i sindikata i to uliva poverenje da ćemo iz ove krize isplivati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbedno", ocenila je Trivanova.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš rekao je da je, nažalost, po ko zna koji put, odluka o merama za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize doneta u jednom delu Vlade i da nije bilo konsultacija ni pokušaja razgovora sa drugim političkim partijama koje ne čine vladajuću većinu.

On je podsetio da je LDP pre nekoliko meseci predložio dogovor za budućnost, odnosno dogovor kojim bi bile obuhvaćene ekonomske mere u nadolazećoj krizi koja je tada tek počinjala.

Nažalost, ne postoji saglasnost vladajuće većine da se takve odluke donose dogovorom, već se to u jednom uskom krugu rešava, rekao je Maraš.

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je "da smo samo udostojeni da vidimo kako je predsednik Srbije Boris Tadić primio svoje saradnike i kako je obavešten o merama koje predlažu Vlada i guverner, dok građani o tome ne znaju ništa."

On je rekao da predsednik Republike sada može svojim prijateljima i saradnicima da kaže šta da rade, šta da uvoze, gde da ulažu, kad da kupuju, kad da prodaju devize, a građani Srbije će da čekaju kad se on udostoji da ih obavesti o tome šta je odlučeno.

"Ako je želeo da Srbija prestane da strepi nad onim što je čeka, mogao je da primi predstavnike Vlade i Narodne banke, i da to bude u direktnom prenosu da mi konačno saznamo šta su oni to predložili, a šta im je predložio predsednik”, rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da rezultati ukazuju da sve što je Vlada do sada preduzela ne daje nadu da će se bilo koji problemi rešiti.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković rekla je da sumnja da će biti bilo kakvih efekata od Vladinih ekonomskih mera.

Ona je rekla da iskustvo pokazuje da je ova Vlada nesposobna i da u njoj sede ljudi koji se predstavljaju kao eksperti, a koji nisu imali saznanja da se približava svetska ekonomska kriza, dok su eksperti u drugim zemljama to znali.

Jankovićeva je rekla da su političari iz stranaka vladajuće većine iz marketinških razloga narodu nudili sve i svašta znajući da neće uspeti da ispune obećanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.