Parlament odlučio: Prekida se uvoz ruske nafte

Izvor: B92, 19.Dec.2023, 14:43

Parlament odlučio: Prekida se uvoz ruske nafte

Bugarska će od 1. marta sledeće godine prestati da uvozi sirovu naftu iz Rusije, iako ima posebnu dozvolu Brisela da nastavi uvoz do 1. oktobra.

Ovo je juče odlučio bugarski parlament, a odluku je pogurala prozapadna vladajuća većina i ona stavlja tačku i na izvoz proizvoda od ruske sirove nafte od 1. januara.

Nova pravila uglavnom će uticati na rafineriju "Lukoil" u većinskom ruskom vlasništvu, zapadno od bugarskog lučkog grada Burgasa na Crnom moru. Izuzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je Brisel odobrio za uvoz ruske nafte do sada nije navelo rafineriju da se prebaci na alternativne dobavljače.

Lukoil najavio preispitivanje svoje strategije

Zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije onemogućiće Lukoilu, a time i Kremlju, dodatnu dobit za finansiranje vojnih operacija u Ukrajini, rekao je šef parlamentarnog odbora za energetiku Deljan Dobrev.

Ruska naftna kompanija Lukoil izvestila je da će preispitati svoju strategiju u Bugarskoj zbog promenjenog poslovnog okruženja, uključujući potencijalnu prodaju rafinerije i benzinskih stanica u Bugarskoj. Rafinerija nafte, koja je u pogonu od 1963. godine, najveća je u jugoistočnoj Evropi, a privatizovana je 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.