Pare samo onima kojima treba!

Izvor: S media, 25.Dec.2010, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pare samo onima kojima treba!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je da agrarni budžet za narednu godinu u iznosu od 20 milijardi dinara nije dovoljan, ali da je jako važno što ipak nije na nivou iz 2010. godine i što je povećan za dve milijarde dinara.

Dragin je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede jedno od retkih ministarstava koje je imalo povećanje u budžetu za 2011. godinu u odnosu na prethodnu godinu.

On je naglasio da će Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poljoprivrede, kao i do sada, ta sredstva na odgovarajući način upućivati samo onima kojima su najpotrebnija - malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima i ljudima koji isključivo žive od poljoprivredne proizvodnje.

Ministar je ukazao da će dodatna sredstva od dve milijarde dinara pre svega biti usmerena na sektor stočarstva i mlečnog govedarstva, kako bi se doprinelo rešavanju ozbiljnih problema koji postoje u toj oblasti.

„Nikada neće biti dovoljno, ali onim sredstvima koje imamo moramo mudro da raspolažemo i uvek budemo tu da pomognemo kada je veliki problem", naglasio je Dragin.

On je rekao da ministarstvo ulaže velike napore da revitalizuje tu proizvodnju, podsećajući da je nedavno potpisan ugovor o uvozu većeg broja visokomlečnih junica u Srbiju, kao i da izdvaja značajna sredstva za subvencije.

„Za svako umatičeno grlo dajemo 12.500 dinara godišnje, za sve investicije između 30 i 50 odsto bespovratnih sredstava, za nabavku osnovnog stada, ako kupite 10 krava, ministarstvo plaća tri ili četiri krave", precizirao je Dragin.

„Premija za mleko povećana je u poslednjem kvartalu na četiri dinara, trudićemo se da bude veća, ali to zavisi od priliva novca u državnu kasu", dodao je Dragin.

Ukazujući da je jako važno da se održi nivo subvencija u ratarskoj proizvodnji, on je napomenuo da će ministarstvo zajedno sa asocijacijama poljoprivrednih proizvođača definisati da li postoji neki bolji način da se ta sredstva raspodele i da li ima još nekih dodatnih potreba, sve u cilju povećanja prinosa i ukupne proizvodnje.

Dragin je kazao da mu je želja da podstakne tržište poljoprivrednih proizvoda, zajedno sa resornim ministarstvima, pre svega kroz udruživanje poljoprivrednika, što će se urediti novim zakonom o zadružnim društvima.

On je kazao da je bitno da se reši i problem 20-ak poljoprivrednih preduzeća čija je privatizacija bila neuspešna kako bi se „vratila na noge i obezbedila budućnost zaposlenima", dodajući da će se značajnije ulagati u prerađivačke kapacitete.

„Imamo snage i volje, i pored svih napada koje nepravedno trpimo iz dana u dan od nekih neodgovornih lica koja se sakrivaju iza pojedinih javnih glasila, da završimo ovaj posao i omogućimo srpskom seljaku da uđe u Evropu na ponosan i adekvatan način", zaključio je Dragin.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.