Paragrafi zavadili majstore

Izvor: Politika, 30.Apr.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paragrafi zavadili majstore

Zajednice preduzetnika PKS smatra da Predlog zakona o zanatstvu stvara paralelni komorski sistem, a Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika da je baš dobar

Budući zakon o zanatstvu, još u formi prednacrta, podelio je zanatlije u Srbiji. Na Internet stranici Ministarstva ekonomije javnosti je na javnu raspravu od sredine aprila predočen kao predlog zakona, a izjašnjavanje bi trebalo da traje do kraja maja, da bi ga vlada razmatrala u avgustu.

Izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbor Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije smatra da je predlog pripremljen u uskim činovničkim krugovima nadležnog ministarstva i da nisu konsultovane zanatlije. Zamera mu se da im, pored ostalog, uvodi nepotrebne nove namete i stvara paralelni komorski sistem, pa od njega treba odustati. U Predlogu zakona piše da bi nova zanatska komora počela da radi najkasnije u roku od dvanaest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Predlog zakona o zanatstvu, međutim, podržava Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, jer smatra da celovito uređuje oblast zanatstva.

– U najkraćem, zanatlije traže da zakon vrati zvanje zanatlija i time odgovarajući profesionalni status – ističe Dušan Brajović, predsednik Skupštine Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije i predsednik IO Opšteg udruženja preduzetnika Beograda. – Pored toga, traže da se utvrde zanatska zanimanja i uslovi pod kojima se mogu obavljati zanatske delatnosti, da imaju mogućnost na odgovarajuće zanatsko obrazovanje, svoja strukovna udruženja i komoru u koje mogu dobrovoljno da se udružuju radi samostalnog i reprezentativnog zastupanja svojih interesa.

Brajović kaže da se komore deklarativno slažu da je neophodna reforma komorskog sistema, ali nisu spremne na reformu i suštinske promene, jer se protive stvaranju „paralelnog komorskog sistema”, čime zagovaraju očuvanje postojećeg stanja. Pritom, podseća da poslednjim izmenama i dopunama zakona o privrednim komorama iz 2009. godine, Vlada Srbije zagovara privatizaciju komorskog sistema. – Određenim postupcima rukovodioci komorskog sistema pokazuju da to nisu dobro razumeli, pa su se opredelili za porodični komorski sistem, o čemu svedoči, između ostalog, i izbor novog generalnog sekretara PKS – smatra Brajović, i dodaje da, s duge strane, „Predlog zakona o zanatstvu afirmiše koncept demokratizacije komorskog sistema.”

Predstavnici Privredne komore Srbije smatraju da bi osnivanje zanatskih komora „odvojilo preduzetnike i opšta udruženja iz postojećeg sistema Privredne komore Srbije i urušilo već postignuti uticaj privrede na zakonodavnu i izvršnu vlast u kreiranju povoljnijeg ekonomskog ambijenta.” Brajović, međutim, pita koga sadašnji sistem privrednih komora u Srbiji predstavlja.

– Privredne komore ne znaju ko su im članovi, jer ne vode registar privrednih subjekata – tvrdi Brajović. – Kako je, u skladu sa zakonom, članarina obavezno-neobavezna, formalno obavezna, ali nema pravne prinude naplate članarine, plaćaju je javna i velika preduzeća kao i bankarski sektor.Privreda Srbije ima oko 300.000 privrednih subjekata, a od toga su 98 odsto mikro privredni subjekti, sa do 10 zaposlenih. Nijedan od njih ne plaća privrednim komorama obaveznu članarinu. Među glavnim izvorima finansiranja postojećih komora su doprinosi koji im plaćaju javna, dakle državna preduzeća.

Ali, iz PKS ukazuju da upravo Predlog zakona o zanatstvu na mala vrata, preko obaveznog licenciranja zanatlija, uvodi obavezno članstvo u zanatskim komorama: tarife i naknade u korist Zanatske komore Srbije (upis u imenik komore, licenca za majstora – mentora, ispit za majstora, ispit za majstorskog pomoćnika, majstorsko pismo, članarina Komori), a naknade za izdavanje izvoda, uverenja i potvrda bile uređene pravilnikom.

Ono oko čega se dva udruženja zanatlija slažu jeste da obrazovni sistem treba da omogući odgovarajuće zanatsko obrazovanje. Da li će Ministarstvo ekonomije privoleti njihove predstavnike da sednu za sto i zajednički dođu do najprihvatljivijeg Zakona o zanatstvu, ostaje da se vidi.

----------------------------------------------

Rasprava na Iternetu

Zakon o zanatstvu je prvi zakon u Srbiji o kome se javna rasprava održava na Internetu. Udruženje za razvoj elektronskog poslovanja „eSrbija” postavilo je sajt www.ZanatskaKomora.com sa namerom da omogući svim preduzetnicima zanatlijama koji neće moći da prisustvuju javnim raspravama da na forumu daju svoje predloge, primedbe, komentare i sugestije.

Pravo učešća u javnoj raspravi imaju svi preduzetnici koji se na sajtu registruju.

Zakon o zanatstvu je prvi zakon u Srbiji o kome se javna rasprava organizovano i sistematizovano održava na Internetu.

Aleksandar Mikavica

[objavljeno: 01/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.