Izvor: B92, 27.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parafiran Sporazum o slobodnoj trgovini Slovenija-SRJ

Piran -- Sporazum o slobodnoj trgovini Slovenije i Jugoslavije, parafiran je u petak u slovenačkom gradu Piranu. U poslednjoj rundi pregovora vođenih u četvrtak, dve strane uskladile su tekst Sporazuma, anekse i liste proizvoda, javlja dopisnik Radija B92 Jelica Greganović. Predstavnici dve države dogovorili su dinamiku sniženja, odnosno ukidanja carina za industrijske proizvode, kojim će Slovenija, danom stupanja na snagu Sporazuma ukinuti sve carine pri uvozu industrijskih proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugoslovenskog porekla, a Jugoslavija će carine postepeno snižavati i ukinuti do 2007.godine. Time slovenačka strana daje punu asimetriju u oblasti industrijskih proizvoda iz SRJ. Diplomatskim putem biće dogovoreno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Slovenije i Jugoslavije, koji bi stupio na snagu 2003. godine.

Na čelu jugoslovenske delegacije je Dejan Jovović, pomoćnik saveznog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, a slovenačke Metka Jerina, državni podsekretar u Ministarstvu privrede Slovenije.

Pomoćnik saveznog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Dejan Jovović u izjavi za Radio B 92 kao najvažniji deo sporazuma ističe ukidanje carina na izvoz jugoslovenskih industrijskih proizvoda na slovenačko tržište. "Kada je u pitanju uvoz slovenačke industrijske robe na jugoslovensko tržište, onda ovde postoji posebna dinamika smanjenja carina na jugoslovenskoj strani, sa tim da do 2007. kompletan uvoz iz Slovenije bude oslobođen plaćanja carina, kada je u pitanju industrijska roba. Tu ne postoje posebne kvote i posebne liste, ali kada je u pitanju poljoprivreda, imamo tri grupe proizvoda. Lista A, to je lista koja se odnosi na koncesije, to je potpuno slobodan promet roba. Liste B i C, to su takozvane carinske kvote, znači izvoz roba u Sloveniju i izvoz roba u Jugoslaviju. Kada se te kvote iscrpu, onda se plaćaju redovne carine, a do tog iznosa se ne plaća redovna carina", rekao je Jovović.

Na pitanje kako Jugoslavija namerava da smanji deficit u trgovini sa Slovenijom Dejan Jovović odgovara: "Nameravamo da regulišemo tako što ćemo sada da dobijemo povlastice, pošto je naša roba oslobođenja plaćanja carina na slovenačkom tržištu, danom stupanja na snagu sporazuma. Znači, ne postoje carine na jugoslovenski izvoz u Sloveniji, nama je potpuno slobodno. A mi prema Slovencima imamo carine, i postepeno ih snižavamo do 1. januara 2007. godine. To je ta asimetrija u našu korist, kada je u pitanju industrija. Nadamo se da će kroz tu dinamiku snižavanja carina, jugoslovenski izvoz, koji je nekonkurentan, dobiti novi zamajac", rekao je Jovović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.