Paraćin: Stečaj za Staklaru, radnici očajni

Izvor: Mondo, 22.Sep.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraćin: Stečaj za Staklaru, radnici očajni

Radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu danas su protestovali ispred ulaza u tu fabriku zbog uvođenja stečaja.

Foto: AP Photo/Juan Carlos Hernandez, File Ilustracija

Od stečajnog upravnika, Saše Jovanovića, zatraženo je da im objasni šta će biti sa fabrikom i njihovim radnim mestima.

Privredni sud u Kragujevcu je uveo stečaj na predlog čačanske firma Veksilum, koja od Staklare sa 810 zaposlenih potražuje više od 47 miliona evra. Prema ranijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << podacima Staklara duguje 93 miliona evra, najviše Srbijagasu i Elektroprivredi.

"Mi smo glasali za vlast, a sad..."

Ogorčeni radnici su tražili da dođu državni organi da im objasne zašto su ih ostavili bez socijalnog programa. "Mi smo ih glasali i podržali i sada želimo da dođu ovde i preispitaju slučaj Staklare", rekla je jedna od radnica.

Jovanović je rekao da žalba na rešenje Privrednog suda o uvođenju stečaja ne odlaže izvršenje i da su sva prava i ingerencije prešle na stečajnog upravnika.

"Stečaj se sprovodi u dva pravca. Jedan je plan reorganizacije koji može da se podnese u roku od 90 dana i poverioci moraju da ga usvoje. U slučaju da niko ne podnese ili ne usvoji plan, sud donosi rešenje o bankrotstvu, a to znači prodaju kompletne imovine firme", rekao je Jovanović radnicima.

"Pošto se ovde radi o gigantu i jedinstvenoj fabrici u Srbiji koja ne sme da stane jer ukoliko stane napraviće se šteta od 20-30 miliona evra, ja sam sudu poslao zahtev da odobri dalju proizvodnju i prodaju. U toku dana poslaću i zahtev za nabavku sirovina kako bi nastavili sa minimalnim tehnološkim poslovima u cilju završetka započetih poslova", kazao je Jovanović.

Gotova drama oko Staklare, vlasnik platio dug

On je kazao da fabrika nastavlja da radi u smanjenom obimu. Jovanović smatra da će više od 300 radnika ostati da radi kako bi se završili započeti poslovi u Staklari. Tek kada se sud saglasi sa brojem radnika i njihovim naknadama, sa svakim pojedinačno sklopiće se ugovor.

Vučić o Staklari: Tajkun neka plati struju!

"Ko bude višak, imaće pravo da na birou ostvari naknadu u skladu sa trajanjem radnog staža", rekao je Jovanović što je izazvalo nezadovoljstvo kod radnika.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.