Paprika dostigla ASTRONOMSKE CENE: Postoje tri razloga zašto ajvarušu plaćamo SKUPLJE NEGO IKAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprika dostigla ASTRONOMSKE CENE: Postoje tri razloga zašto ajvarušu plaćamo SKUPLJE NEGO IKAD

Cene ajvarke se kreću od 100 do 200 dinara

- Šta se desilo, nikako mi nije jasno, ali ja je po ovoj ceni neću kupovati - oštro je prokomentarisala cenu od 150 dinara za ajvarsku papriku penzionerka Milka Krstić i otišla kući praznih ruku. Ona je samo jedan od nezadovoljnih kupaca koji negoduju zbog gotovo utrostručene cene ovog turšijskog povrća, a stručnjaci objašnjavaju da za drastično poskupljenje ipak postoji nekoliko razloga.

Da će cena paprike biti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << viša nego lane, poljoprivrednicima je bilo jasno, budući da je rod, kako navode proizvođači, podbacio i za 70 odsto, ali da će doći do gotovo istorijskih cena za kilogram, niko se nije nadao. Stručnjaci su za ovu neuobičajenu pojavu naveli čak tri razloga.

Prvi je odnos ponude i tražnje.

- Ponuda je značajno manja od tražnje i to joj diže cenu. Razlozi zbog kojih je tako mala ponuda leže u tome da je godina bila kišna naročito u vreme sadnje i uzgoja - objašnjava prof. dr Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu i dodaje da je na pojedinim parcelama čak i koren istrulio.

Ovaj agroekonomista kao drugi razlog ističe vremenske nepogode, odnosno da je grad u pojedinim delovima zemlje bio česta letnja pojava, pa je oštetio plodove.

- Treći razlog leži u nepostojanju organizovanog otkupa u poljoprivrednim zadrugama i na taj način paprici iz manjih mesta nije obezbeđen plasman na veća tržišta poput beogradskog i novosadskog - navodi Ševarlić i ističe da je paprika sa našeg područja, naročito ajvaruša, izuzetno tražena na zapadu, posebno u Sloveniji.

Zbog svega toga, na većini gradskih pijaca u Beogradu, cene ajvarke se kreću od 100 do 170 dinara, a na pijaci "Skadarlija" jedna je čitateljka zabeležila i astronomsku cenu od 200 dinara za kilogram. Jedino se još na Kvantaškoj pijaci može naći jeftinija, ali za deset dinara po kilogramu, što se ne isplati mnogo kupcima, ako uračunaju i prevoz do tamo. Poređenja radi, cene prošle godine nisu išle preko 100 dinara, a za velike količine domaćice su papriku mogle naći i za 50 dinara po kilogramu.

- Mnogo su lošijeg kvaliteta nego prošle godine, a skuplje drastično. Ja sam pre dve nedelje pazarila po ceni od 90 dinara i tada sam mislila da je i to mnogo, ali kad sam došla da dokupim za još ajvara, jer moji vole, baš sam se iznenadila i moraću da se zadovoljim ovim što imam - nezadovoljna je Mina Janković iz Beograda.

Situacija nije mnogo bolja ni u ostatku Srbije. Ran rod i mnogo kiše podiglo je cenu paprika i u Novom Sadu, jer se pred kupcima na pijacama nalazi dobar deo paprika iz plastenika. Cena ove paprike je oko 150 dinara za kilogram na novosadskim pijacama, a na ponekim tezgama čak i 170 dinara. Paprika koja dolazi iz bašti je jeftinija, može da se nađe i za 80 dinara po kilogramu, ali je najlošijeg kvaliteta, dok je prosečna cena oko 120 dinara. Ajvarka u drugom vojvođanskom gradu, Subotici, kreće se oko 140 i 150 dinara za kilogram.

Nestašica i visoke cene paprike, muče i domaćice na jugu Srbije, pa se u Nišu kreću od 100 do 130 dinara. Leskovac, poznat upravo po ajvaruši, ne pamti ovako skupu sezonu i nestašicu, a cene su malo niže nego u ostalim gradovima, pa se mogu naći ponegde i za 80 dinara.

Ipak, Leskovčani su ogorčeni zbog neočekivanih cena.

- Mnogo je skupo, ako ne padnu cene, nećemo ni da pravimo ajvar, bolje meso da jedemo, jeftinije je - nezadovoljno je prokomentarisala baka Mileva koju su novinari Jugmedije zatekli kako na pijaci sa praznom torbom obilazi leskovačke tezge.

Na užičkoj Zelenoj pijaci cene crvene paprike se kreću od 120 do 130 dinara, zelena je oko 70, dok je i cena babure prilično visoka pa se kreće od 120 do čak 170 dinara. Malo južnije u Novom Pazaru, slična situacija: ajvarsku možete pazariti od 120 do 160 dinara za kilogram, a somborku od 110 do 140 dinara.

Šapčani još malo mogu da kupuju papriku i to po ceni od 120 do 160 dinara, dok Šumadinci u Kragujevcu crvenu na kvantašu mogu naći po ceni od 85 do 150 dinara za kilogram, a u pliljarnicama njihova cena skače i iznosi prosečno 165 dinara. Kome treba somborka, u Kragujevcu je može naći za 90 dinara, dok je šarena paprika za turšiju oko 115 dinara.

Ipak, Ševarlić na ove cene kaže da će svaka roba na kraju naći svog kupca.

- Postoje dva nepisana pravila u poljoprivredi. Ako želiš da se baviš voćem, zasadi trešnju. Ako želiš da se baviš povrćem, posej papriku. Isplatiće se - zaključuje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.