Pao ključni dokaz u slučaju Agrokor: Sve se ruši kao kula od karata

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 11:06

Pao ključni dokaz u slučaju Agrokor: "Sve se ruši kao kula od karata"

Pao je ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika kompanije Agrokor, Ivice Todorića.

Nakon odluke hrvatskog suda da je nezakonito veštačenje poljske revizorske kuće na kojem se zasniva optužnica u slučaju "veliki Agrokor", pao je ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika te kompanije Ivice Todorića.

Reč je o najskupljem veštačenju u Hrvatskoj, koje je plaćeno više od milion evra. Celi slučaj ruši se kao kula od karata, poručuje Todorić. Hrvatski predsednik Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milanović ističe da Todorić ima i moralnu i materijalnu motivaciju da se osveti. Odšteta bi Hrvatsku mogla da košta više od sedam milijardi evra, prenose mediji.

"Ovo je pobeda, ne samo moja, nego i mojih saradnika, kolega", rekao je na konferenciji za novinare bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić ispred nekadašnjeg sedišta te kompanije.

Onima koji su, kako je rekao, "pokrenuli ovaj politički zločinački proces" poručuje da im se "celi slučaj ruši kao kula od karata".

"Neverovatno mi je da niko nije shvatao kakva se šteta radi i neverovatno je da država nije razumela u koju se avanturu upušta podizanjem optužnice", istakao je Todorić.

Naveo je i da je od početka govorio kako će pobediti na svakoj sudskoj instanci, ali i istakao da je "premijer Andrej Plenković napravio zločin, jer ga je ucenio da preda koncern bez naknade".

Šta je sud odlučio

Sud u Hrvatskoj odlučio je da nije zakonito knjigovodstveno-finansijsko veštačenje poljske revizorske kuće KPMG, na kojem se zasniva optužnica u slučaju "veliki Agrokor".

Između ostalog u odluci Visokog krivičnog suda navodi se da poslovno društvo KPMG Poljska, kome je u ovom predmetu bilo povereno veštačenje, nije postupilo po nalogu državnog tužilaštva, jer nije u celosti izradilo nalaz i mišljenje, nego samo deo koji se odnosi na zaključak.

"No, taj zaključak se temelji na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i zatim preveli delatnici 'hrvatskog tima' tj. KPMG Hrvatska, kojem je KPMG Poljska, uz znanje državnog advokata, poverio izradu tog dela nalaza i mišljenja", naveo je sud.

Ističu da je veštak iz društva KPMG Poljska radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistenata menadžera KPMG Hrvatska radili 4.632 sata, pa se evidentno, ističe sud, "ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju".

DORH: Nismo primili odluku suda, ali samo upoznati sa sadržajem

Državno tužilaštvo Hrvatske saopštava da će naknadno odlučiti o daljem postupanju nakon što je Visoki krivični sud potvrdio da je veštačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna (159 miliona evra) u slučaju "Agrokor" nezakonito.

Poručuju da nisu primili odluku suda, ali su upoznati sa njenim sadržajem.

Advokat: Ovaj predmet bez valjanog finansijskog veštačenja ne postoji

Advokat Ante Nobilo ističe da je ovim rešenjem potvrđeno da je veštačenje Ismeta Kamala nezakonit dokaz i da kao takav treba da bude izuzet iz slučaja.

Poručuje i da je sud potvrdio da je "Ismet Kamal moguće samo napravio zaključke tog veštačenja, ali da su celo veštačenje obavili KPMG Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu i za to naplatila 15 milijuna evra".

"Jedan od učesnika u postupku posebno plaća veštaka, a taj veštak onda glumi da je nezavisan veštak. Ovo je nezakoniti dokaz i jednostavno ovaj predmet bez valjanog finansijskog veštačenja ne postoji", pojasnio je Nobilo.

Milanović: Todorić ima motivaciju da se osveti, tu se ukrala ogromna lova

Todorić ima i materijalnu i moralnu motivaciju da se neki način osveti, poručuje hrvatski predsednik Zoran Milanović.

"Nedilo znači zločin. To znači nekompetencija, nesnalaženje i otvaranje prostora krađi kroz razne konsultantske ugovore koje se mere u desetinama miliona dolara. Dakle, tu je ukradeno jako puno novca. Hoće li Todorić na kraju dobiti ono što traži ili neće? Ja ne znam. Ono što sam ja propitivao je odnos prema Todoriću koji je bio divljački. Taj čovek je proganjan kao da je ratni zločinac. E, preko toga ne mogu preći. I on sad ima svu motivaciju i materijalnu i moralnu da se na neki način osveti", navodi Milanović.

Komentarišući to da će Todoriću država morati da isplati odštetu, Milanović kaže da to više ne zavisi od njih, ali da se, kako kaže, tu "ukrala ogromna lova".

Odšteta i više od sedam milijardi evra

A da je suma novca ogromna potvrđuje i bivši vlasnik "Agrokora", napominjući da će država skupo da mu plati odštetu. To potvrđuju i pojedini mediji, navodeći da bi gubitak spora Hrvatsku mogao da košta neverovatnih sedam milijardi evra.

Naime, Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) prihvatio je Todorićevu tužbu protiv Republike Hrvatske.

Ako Hrvatska izgubi taj spor, morala bi Todoriću da isplati sedam do osam milijardi evra. U tom slučaju novac bi se isplatio iz budžeta, jer Todorić u svojoj tužbi tereti državu da mu je svojim odlukama otela "Agrokor".

Odluka američkog suda biće obavezujuća i na nju nema pravo žalbe. Na tom istom sudu Hrvatska je nedavno izgubila spor protiv mađarskog MOL-a.

Bivšeg vlasnika "Agrokora" Ivicu Todorića i 14 njegovih saradnika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna (159 miliona evra). Od toga je Ivica Todorić, kako tvrdi tužilaštvo, pribavio 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna holandski "Agrokor Investment BV".

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno veće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Todorić proglasio pobedu: Pao ključni dokaz u slučaju "Agrokor", Hrvatsku bi to moglo skupo da košta

Izvor: Radio 021, 07.Nov.2023

Nakon odluke hrvatskog suda da je nezakonito veštačenje poljske revizorske kuće na kojem se zasniva optužnica u slučaju "veliki Agrokor", pao je ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.