Panika u Kini: Juan puca?

Izvor: B92, 17.Avg.2023, 10:11

Panika u Kini: Juan "puca"?

Najveće kineske banke kupuju juane da spreče deprecijaciju.

Najveće kineske državne banke ove nedelje bile su zauzete prodajom američkih dolara za juane, i na kopnenim i na ofšor deviznim tržištima, u pokušaju da uspore deprecijaciju juana. Iako takođe trguju u svoje ime ili da bi izvršavale naloge klijenata, državne banke često deluju po nalogu centralne banke kada je juan pod pritiskom, kao u ovom trenutku.

"Prodaja dolara u državnoj banci postala je ‘nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << normala’ za usporavanje tempa deprecijacije juana", rekao je jedan neimenovani finansijski trejder sa sedištem u Šangaju za Rojters, prenosi portal Biznis.

Ofšor filijale državnih banaka takođe su uočene kako prodaju dolare tokom trgovanja u Londonu i Njujorku ove nedelje, izjavila su u četvrtak dva insajdera. Takva prodaja dolara mogla bi ograničiti pad vrednosti tzv. ofšor juana.

Juan je od početka ovog meseca izgubio oko 2,4 odsto u odnosu na dolar, a ukupno šest procenata od početka godine.

Nedavno ubrzanje pada juana rezultat je sve veće razlike u prinosima u Kini u odnosu na SAD i sve veće zabrinutosti investitora zbog slabog ekonomskog rasta Kine i rastućih rizika neispunjenja obaveza u njenom sektoru nekretnina, kao i bankarskom sektoru u senci.

Sporo sprovođenje vladinih podsticajnih mera za jačanje rasta razočaralo je investitore. U međuvremenu, Narodna banka Kine (PBOC) je ublažila monetarnu politiku kako bi podržala ekonomiju, iako je cena plaćena za smanjenje kamatnih stopa veći pritisak na juan.

Ove nedelje razlike u prinosima između Kine i SAD porasle su na najviši nivo u poslednjih 16 godina, pošto su investitori spekulisali da će PBOC dodatno ublažiti politiku nakon iznenadnog smanjenja stope ove nedelje.

Slična taktika viđena je u septembru 2022. godine, kada je PBOC takođe zatražila od velikih državnih banaka da budu spremne da prodaju dolare za juane na ofšor tržištima dok je pokušavala da zaustavi pad juana.

Centralna banka je u julu prilagodila parametar kako bi omogućila kompanijama da se više zadužuju u inostranstvu, kako bi mogle da unose devize za konverziju na kopnu, podržavajući tako juan. Ali više kamatne stope na inostrane kredite i dalje odvraćaju zaduživanje u inostranstvu, podrivajući uticaj te promene politike, piše Rojters.

Jedna taktika koja izgleda da je funkcionisala jeste da državne banke nude da pozajmljuju manje juana na ofšor tržištu Hongkonga, pošto je ograničenost likvidnosti tamo pomogla da se zaustavi pad juana ove nedelje, rekli su trgovci.

Troškovi pozajmljivanja u juanima u Hongkongu u sredu su skočili na najviši nivo od aprila 2022. godine, a porasla je prekonoćna kamatna stopa CNH Hongkong (CNH HIBOR). Smanjenje likvidnosti nije bilo mnogo drastično jer bi agresivno uklanjanje likvidnosti juana sa tog tržišta moglo negativno uticati na raspoloženje na tržištu obveznica, zaključili su analitičari Rojtersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.