Pali se alarm: Naftni šok potapa berze

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pali se alarm: Naftni šok potapa berze

Njujork -- Berze u SAD i Evropi posle podne su u padu pošto su pale cene nafte posle sastanka OPEK-a na kojem nije bilo konesenzusa o regulisanju snabdevanja i cena.

Pad američkih berzanskih indeksa predvodi enrgetski sektor usled pada cena nafte od preko jedan odsto.

Industrijski indeks Dau Džons je u padu od 0,4 odsto, a isto tolko su u minusu i Standard end Pur 500 i Nasdak.

Evropske berze koje su ranije danas bile u plusu, sada su u minusu - britanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FTSE 100 je u neznatnom mnusu, dok je francuski KAK-40 na minus 0,5 a nemački Daks na minus 0,3 odsto.

Ministri nafte članica kartela proizvođača nafte OPEK završili su da sastanak u Beču bez konsenzusa kako regulisati snabdevanje i cene.

Uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte analitičari su očekivali neku poruku o jedinstvu kako bi kartel potvrdio svoj značaj na tržištu.

U saopštenju posle sastanka nije navedeno nijedna konkretna izjava koja bi istakla potrebu članica da sarađuju u stabilizaciji tržišta, navodi agencija Asošiejtid pres.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.