Pajtić: Srbija zakida Vojvodinu

Izvor: B92, 23.Jul.2011, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Srbija zakida Vojvodinu

Novi Sad -- Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je potvrdio da su tačni podaci o zakidanju pokrajinske kase u prenosu novca iz republičkog budžeta.

On kaže da zbog toga trenutno Pokrajina izvođačima radova duguje oko 3,5 milijarde dinara.

Te podatke, naime, prethodno je našem listu izneo potpredsednik Pokrajinske vlade Ištvan Pastor, koji je upozorio i na to da zbog takvog odnosa centralne vlasti prema APV preti bankrot vojvođanske privrede.

Bojan Pajtić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nam je kazao i da pokrajinska administracija već godinu dana upozorava nadležne republičke organe na to da se pare u pokrajinski budžet ne prelivaju onako kako je to planirano Zakonom o budžetu.

"Mi već godinu dana republičke organe upozoravamo na to da je neophodno da se taj novac obezbedi kako je to i predviđeno, da bismo mogli platiti izvođačima radova na investicijama u Pokrajini", rekao je Pajtić. On je istakao i da će njegova vlada insistirati na tome da se taj novac obezbedi u rebalansu republičkog budžeta.

Pajtić, inače, kaže da s Pastorom ne može potpuno da se složi u oceni da zbog ovih problema u realizaciji budžeta i dugovanja građevinskoj operativi preti bankrot vojvođanske privrede, ali je i sam ocenio da je situacija "teška", pre svega, zbog nemogućnosti da se namire potraživanja izvođača radova.

"Zato ćemo tražiti da se taj novac obezbedi u rebalansu republičkog budžeta i da se pitanje dugova reši jer je to jedini način, pošto Vojvodina nema izvorne prihode", naveo je Pajtić, dodavši da rebalans republičkog budžeta "neminovno mora da se desi do kraja septembra”.

Iako pokrajinski premijer nije sklon dramatičnim procenama koje je izneo Pastor o mogućem bankrotu vojvođanske privrede, ipak je potvrdio da su "svi podaci koje je kolega Pastor izneo o realizaciji pokrajinskog budžeta tačni”. A po tim podacima, u pokrajinskoj kasi je od planiranih 10,2 milijardi za investicije u ovoj godini, za prvih šest meseci realizovana svega 1,4 milijarda. Od toga je iz republičke kase stiglo samo oko milijardu, dok je ostatak prenet iz prošlogodišnjeg budžeta Vojvodine.

Uz to, dugovanja republičkog budžeta Pokrajini nisu specifična samo u ovoj već i prethodnih pet budžetskih godina, pa je tako, kako tvrde u Banovini, Fond za kapitalna ulaganja do sad zakinut za 36 milijardi dinara ukoliko se uzme u obzir iznos koji je bio predviđen republičkim budžetom.

Ukoliko bi se, pak, računica izvodila na osnovu ustavnih odredbi o finansijskom sledovanju Vojvodine, onda je dug pokrajinskoj kasi i mnogo veći i iznosi 65 milijardi dinara. A pošto je Pokrajini u prethodnih pet godina umesto 102 milijarde, do sad leglo svega 37 milijardi za investicije, to znači da je vojvođanska kasa raspolagala tek trećinom iznosa koji joj pripada po Ustavu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.