Pahor: Izlaskom iz arbitraže Hrvatska napravila pretjeran potez

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Avg.2015, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Izlaskom iz arbitraže Hrvatska napravila pretjeran potez

LJUBLJANA - Odluka Hrvatske da izađe iz granične arbitraže sa Slovenijom je pretjerana mjera, a arbitražni sud bez obzira na to trebao bi završiti svoj rad i donijeti obvezujuću presudu, rekao je članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta predsjednik države Borut Pahor.

Pahor je u razgovoru s izaslanstvom parlamenta, dan prije nego što će vlada donijeti odluku o novom slovenskom arbitru, rekao da je bitno da arbitražni sud odredi granicu između dvije države >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i da je "odluka o jednostranom izlasku Hrvatske" iz arbitražnog sporazuma bila pretjerana, odnosno "neproporcionalna" mjera s obzirom na navedeni uzrok za izlazak iz "međunarodnopravno važećeg sporazuma".

Slovenija poduzima sve mjere kako bi se rad arbitražnog suda nastavio i kako bi se sudu omogućilo da nastavi "nepristrani rad" i donese pravorijek o graničnom sporu, naveo je Pahorov ured u izjavi za javnost.

Hrvatska je krajem srpnja pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici nakon što je postupak kompromitiran a sud izgubio vjerodostojnost jer su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca te nakon početka rasprave protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Pahor je 2009. kao tadašnji slovenski premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije, dok je to na hrvatskoj strani učinila tadašnja premijerka Jadranka Kosor koja je tako deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om budući da je njihov završetak Slovenija uvjetovala graničnom arbitražom.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenci sutra biraju novog arbitra

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2015

ZAGREB - Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je odluka Hrvatske da izađe iz granične arbitraže sa Slovenijom pretjerana mjera, te da bi arbitražni sud bez obzira na to trebalo da završi rad i donese obavezujuću presudu...Pahor je u razgovoru sa članovima spoljnopolitičkog odbora slovenačkog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.