Pada optimizam u razvijenim ekonomijama

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pada optimizam u razvijenim ekonomijama

Minhen -- Indeks svetske ekonomske klime instituta Ifo iz Minhena poboljšao se u ovom kvartalu, pri čemu je pokazatelj dostigao najviši nivo od drugog kvartala 2011.

Eksperti su ocenili trenutnu ekonomsku situaciju pozitivnijom nego što je bila u prošlom tromesečju, a optimističnija su i njihova očekivanja u pogledu predstojećeg perioda, navodi se u saopštenju Ifo instituta dostavljenom Tanjugu.

Poslovna klima je poboljšana u gotovo svim regionima sveta, budući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su, sa izuzetkom Bliskog istoka i severne Afrike, stručnjaci širom planete pozitivnije procenili tekuće ekonomske prilike.

S druge strane, njihova očekivanja u pogledu budućih privrednih kretanja su pomešana. Naime, u razvijenim ekonomijama je optimizam opao, a nasuprot tome, stručnjaci iz zemalja u usponu i tržišta u razvoju očekuju da će svetska ekonomija dobiti na zamahu.

Rastu optimizma su snažno doprinela očekivana poboljšanja ekonomskih kretanja u Latinskoj Americi.

Prema istraživanju, rast cena u svetskoj ekonomiji će ubrzati na bazi izvoza. Nešto manje učesnika u anketi očekuje rast ukupne svetske trgovine. Očekuje se da će američki dolar aprecirati u odnosu na druge valute, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.