Pad profita velikih aviokompanija

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad profita velikih aviokompanija

Pariz/London/Madrid -- Udruženje međunarodnih avioprevoznika IATA procenjuje da će gubici svetske avioindustije ove godine preći 6,1 milijardu dolara.

Najmanje 24 aviokompanije u svetu ove godine već su prestale da lete, ili su zatražile sudsku zaštitu od poverilaca kako bi izbegle bankrot zbog poskupljenja goriva.

Najveći evropski avioprevoznik "Er Frans-KLM" objavio je da je profit kompanije u prvom tromesečju ove godine smanjen 59 procenata zbog skoka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cene goriva, čime se priključio lošim poslovnim rezultatima koje su zabeležile praktično sve velike svetske aviokompanije.

Neto prihod te najveće evropske aviokompanije, sa sedištem u Parizu, je za tri meseca do juna, smanjen na 168 miliona evra sa 415 miliona evra u prethodnoj godini. Pri tome je ukupna prodaja "Er Fransa-KLM" porasla 5,8 procenata na 6,29 miliajrdi evra.

Zarada "Er Fransa-KLM", pre isplate poreza i kamata smanjena je 44 odsto, na 234 miliona evra, ali je taj rezultat ostvaren zahvaljujući dobiti od 82 miliona evra od prodaje akcija agencije Amadeus i još jednog broja filijala i nekretnina u minulom obračunskom periodu.

"Britiš ervejz", evropski treći prevoznik, saopštio je početkom ovog meseca da je profit kompanije u prvom tromesečju smanjen čak za 90 procenata zbog vrtoglavog rasta cene goriva. Kompanija je saopštila prošle sedmice da planira udruživanje sa španskom Iberijom, kako bi se smanjili troškovi za avione, održavanje i izdaci za zapošljavanje nove radne snage.

Španska Iberija je objavila da je profit kompanije u drugom tromesečju smanjen 66 odsto zbog rasta cene goriva, ali i nakon što se na određenim pravcima u konkurenciju uključila i železnica velikih brzina sa dosta povoljnijim kartama.

Neto prihod Iberije, najvećeg španskog prevoznika, pao je na 21,1 milion evra sa 62,5 miliona evra u prethodnoj godini, a ukupne prodaje povećane su 2,1 odsto, na 1,39 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.