Pad obima svetske trgovine devet procenata, najviše od Drugog svetskog rata

Izvor: Blic, Tanjug, 23.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad obima svetske trgovine devet procenata, najviše od Drugog svetskog rata

Obim svetske trgovine pašće ove godine za devet procenata, najviše od Drugog svetskog rata, usled smanjenja tražnje u vreme najozbiljnije ekonomske krize u više decenija, ocenila je Svetska trgovinska organizacija (STO).

Obim svetske trgovine oslabio je drastično u drugoj polovini 2008. godine, da bi na kraju godine pao na godišnju stopu rasta od svega dva procenta, posle rasta od šest odsto u 2007, navodi se u izveštaju STO, koji je trebalo da bude objavljen u sredu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ga je više medija objavilo ranije.

Koliko u januaru, Međunarodni monetarni fond (MMF) je procenio da će obim svetske trgovine ove godine pasti za 2,8 odsto, podseća Rojters i ocenjuje da nova cifra samo pokazuje koliki su obim i brzina pogoršavanja globalne ekonomske krize.

"Trgovina bi mogla da bude moćno oruđe u podizanju sveta iz ekonomskog kolapsa", ocenio je generalni direktor STO Paskal Lami.

U saopštenju koje je izdao povodom najnovijih podataka, on je ocenio da će lideri Grupe 20 ekonomski razvijenih i zemalja sa privredama u usponu (G20), na sastanku u Londonu, zakazanom za 2. april, "imati jedinstvenu priliku da se ujedine i pređu sa obećanja na delanje, uzdržavajući se od protekcionističkih mera koje bi mere za globalni oporavak učinile manje efikasnim".

Prema procenama STO, obim izvoza razvijenih država pašće 10 odsto ove godine, dok će zemlje u razvoju zavisne od trgovine doživeti pad izvoza između dva i tri procenta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obim svjetske trgovine u padu za devet odsto

Izvor: Capital.ba, 23.Mar.2009

ŽENEVA,  Obim svjetske trgovine opašće u 2009. godini za devet odsto, što će biti najveći pad od Drugog svjetskog rata, saopštila je danas Svjetska trgovinska organizacija (STO). U najnovijoj prognozi o kretanju globalne trgovine navodi se da podaci iz nekih od ključnih azijskih trgovinskih...

Nastavak na Capital.ba...

STO: Obim trgovine pašće devet odsto 2009.

Izvor: EMportal, 24.Mar.2009, 11:37

Obim svetske trgovine pašće ove godine devet procenata, najviše od Drugog svetskog rata, usled smanjenja tražnje u vreme najozbiljnije ekonomske krize u više decenija, ocenila Svetska trgovinska organizacija.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.