Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad na berzi i zbog politike

Beograd -- Indeksi Beogradske berze danas su zabeležili najveći pad od 9. maja, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Skupštine.

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks 15 pao je čak 4,95 odsto. To je treći najveći istorijski pad zabeležen na berzi u Srbiji, dok su pad indeksa u maju za više od 12 odsto tokom dva dana stručnjaci, između ostalog, povezivali sa dolaskom radikala Nikolića na mesto predsednika Skupštine. U Beogradskoj berzi smatraju da verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći uticaj na pad indeksa ima politička kriza u Srbiji.

Direktor Sektora poslovnih operacija Beogradske berze Siniša Krneta izjavio je za B92 da su razlozi za pad brojni.

"Ono što se najčešće može čuti u javnosti, što ja ne bih komentarisao, a što ne bih ni diskontovao, je politička kriza koja u ovom trenutku postoji. Dominantno, mislim na problem rešavanja statusa Kosova", kaže on.

"Međutim, dešavanja na Beogradskoj berzi pokazaju karakteristiku spojenih sudova. Ukoliko pogledamo rezultate na ostalim tržištima, možemo da vidimo da je indeks hrvatskih preduzeća pao 2,5 puta više od najlikvidnijih srpskih akcija", kaže on.

Nenad Gujaničić, iz "Broker sinteza invest grupe", smatra da je pad većine likvidnih akcija, koji traje već nekoliko nedelja, danas dodatno zaoštren jučerašnjom neuspelom prodajom novosadskog DDOR-a, u kojoj je samo jedan investitor bio spreman da plati veoma nisku cenu za jednu od dve vodeće osiguravajuće kompanije u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.