Pad dolara ruši američku imperiju

Izvor: Politika, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad dolara ruši američku imperiju

Dolar je zvanično i dalje valuta svetskih rezervi, ali njime ne mogu da se kupe usluge brazilskog supermodela Žizel Bundšen. Žizel je tražila da joj se 30 miliona dolara koje je zaradila u prvoj polovini ove godine isplati u evrima.

Žizel nije usamljena u svojim prognozama sudbine dolara.

Džim Rodžers, nekadašnji partner milijardera Džordža Sorosa, navodno prodaje kuću i svu imovinu da bi je pretvorio u kineske juane. Mačo-superpatriote koje podržavaju Bušov režim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još nisu shvatile da status Amerike kao supersile počiva na tome što je dolar valuta rezervi, a ne na vojsci koja ne može da okupira Bagdad. Da dolar nije svetska valuta, SAD bi morale da zarade dovoljno strane valute da finansiraju svojih 737 baza u inostranstvu, što je nemoguće s obzirom na trgovinski deficit od 800 milijardi dolara.

Kada dolar prestane da bude valuta rezervi, stranci će prestati da finansiraju američki trgovinski i budžetski deficit, a američka imperija nestaće preko noći zajedno sa svim svojim ratovima. Možda će Buš uspeti da dobije kredit Svetske banke, ili možda "Čavesove banke", da bi vratio kući vojnike iz Iraka i Avganistana.

Primećujući da "ofšoring" i rat ubrzavaju relativno ekonomsko usporavanje SAD, strani lideri više ne tretiraju Ameriku s poštovanjem na koje je Vašington navikao. Predsednik Ekvadora Rafael Korija nedavno je odbio zahtev Vašingtona za obnovu zakupa vazduhoplovne baze Manta u Ekvadoru. Rekao je da SAD mogu da imaju bazu u Ekvadoru ako Ekvador bude mogao da ima bazu u SAD.

Kada se venecuelanski predsednik Ugo Čaves obraćao UN, prekrstio se i rekao, imajući na umu Buša: "Đavo je juče bio ovde i još se oseća sumpor. Stojeći baš ovde, Buš je govorio kao da je ceo svet njegov."

Putin je u prošlogodišnjem obraćanju naciji rekao da Bušovo blebetanje o demokratiji nije ništa drugo do paravan za ostvarivanje ličnih interesa Amerike na štetu drugih naroda.

Čak i američki saveznici Britanci smatraju da Buš predstavlja opasnost za mir u svetu i da je drugi najopasniji čovek na planeti, posle Osame bin Ladena, ali pre severnokorejskog lidera Kim Džong Ila.

Američki predsednik ima ovako lošu reputaciju u svetu iako je od 2003. do 2006. potrošio 1,6 milijardi dolara američkih poreskih obveznika na odnose sa javnošću.

Očito, američki lider i američka valuta imaju bedan ugled. Postoji li rešenje?

Možda je odgovor u onih 737 baza u inostranstvu. Kada bi ih vratili kući, svaka država bi dobila po 15 novih baza, a to bi značilo kraj krize hipotekarnih kredita, smanjenje trgovinskog deficita i kraj rata protiv terora. Gde god bi se pojavio terorista, odmah bi ga okružili vojnici.

Svi dolari koji se sada troše napolju trošili bi se kod kuće. Plata stranaca postala bi plata Amerikanaca, a trgovinski deficit bi se smanjio. (...)

Rimljani su sami doprineli svojoj propasti, ali za nekoliko vekova. Buš je dokrajčio Ameriku za samo sedam godina.

Nezavisno od Žizel Bundšen koja odbacuje hegemoniju dolara, zemlje Latinske Amerike proglašavaju nezavisnost od MMF-a i Svetske banke, instrumenata američke finansijske hegemonije, i stvaraju sopstvenu banku za razvoj, privodeći kraju američki suverenitet nad ovim kontinentom.

Imperija koja je ostala bez dvorišta je gotova.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.