Pad direktnih stranih ulaganja

Izvor: B92, 25.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad direktnih stranih ulaganja

Ženeva -- Globalni priliv direktnih stranih investicija biće ove godine deset odsto manji nego lane, prognozira Konferencija UN za trgovinu i razvoj (UNKTAD).

U svetu je prošle godine priliv direktnih stranih ulaganja porastao 30 procenata, na 1,83 hiljade milijardi dolara, uprkos pojavi globalne finansijske krize polovinom 2007, naveo je UNKTAD.

U tekućoj godini direktne investicije iz inostranstva su smanjene, ponajviše zbog znatnog pada na sektoru integracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i akvizicija, koji je "motor" direktnih stranih ulaganja.

Najatraktivnije destinacije za ulaganja su Kina, Indija, SAD, Rusija i Brazil. Razvijene zemlje i dalje privlače najveći deo direktnih stranih investicija, 1,25 hiljada milijardi dolara u 2007, a najprivlačnije su SAD, gde slab dolar stuimuliše priliv, Britanija, Francuska, Kanada i Holandija.

Priliv stranih ulaganja u zemlje u razvoju lane je porastao 21 odsto, na 500 milijardi dolara, od čega je Afrika privukla 53 milijarde. Istovremeno je odliv direktnih stranih ulaganja dostigao dve hiljade milijardi dolara, a do razlike između svetskog priliva i odliva došlo je zbog različitog merenja, kao i nepotpunih podataka nekih vlada.

Izveštaj UNKTAD-a pokazao je i da su razvijene zemlje bile daleko najveći izvor direktnih stranih ulaganja sa udelom u ukupnim od 1,69 hiljada milijardi dolara dok su pojedinačno najveće bile SAD sa 314 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.