Pad berzanskih indeksa u regionu

Izvor: B92, Beta, 02.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad berzanskih indeksa u regionu

Beograd -- Indeksi akcija svih tržišta kapitala u okruženju i prethodnu sedmicu završili su u padu

Indeksi najlikvidnijih akcija u regionu pali su do 10 prodenata

Na Ljubljanskoj berzi indeks SBI20 oslabio je gotovo četiri i po odsto na nedeljnom nivou, a indeks Zagrebačke berze Corbex zabeležio je pad od 5,56 odsto. Najlikvidnije akcije Sarajevske berze u indeksu SASX-10 pale čak više od 10 procenata, dok je su indeksi crnogorskog tržišta kapitala oslabili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za oko četiri odsto.

Na Ljubljanskoj berzi, najveći gubitnik protekle sedmice bio je finansijski sektor, a najviše su pale akcije Nove kreditne banke Maribor, gotovo deset procenata, Osiguranja Triglav, bezmalo osam, i Abanke, nepunih sedam procenata.

Veliki pad ubeležilo je i Gorenje, malo više od deset odsto, što se pripisuje činjenici da je poslovanje te kompanije veoma izloženo kretanju privrednih aktivnosti.

Osetno je pojevtinila u akcija farmaceutske kompanije Krka, za šest procenata.

Na Zagrebačkoj berzi, uz nedeljni promet od 126,43 miliona kuna (7,4 kune za evro), indeks Crobex ubeležio je pad od 5,56 odsto.

Najlikvidnije su bile akcije Hrvatskog telekoma sa prometom od 57,22 miliona kuna, Atlantske plovidne sa 13,33 i Adris grupe sa 10,05 miliona.

U plusu je prethodnu nedelju od akcija iz sastava indeksa Crobex završio samo Hrvatski telekom, koji je poskupeo četiri odsto.

Najveći pad imali su Končar elektroindustrija, nešto više od 20 procenata, Vijadukt, više od 18, Hidroelektro niskogradnja, više od 16, Konzum, 14 procenata, i Ingra, gotovo 14 odsto.

Indeks SASX-10 na Sarajevskoj berzi izgubio je u poslednjoj februarskoj nedelji bezmalo 11 procenata a promet je bio skroman, 1,19 miliona KM (1,95 KM za evro).

Od osam emitenata iz sastava indeksa SASX-10, pošto se sa dve akcije nije trgovalo, čak pet je bilo u dvocifrenom minusu - Elektroprivredi BIH cena je pala više od 16 odsto, Šipad-komercu gotovo 15, BH Telekomu više od 13 a Bosnalijeku i Energoinvestu više od 12 odsto.

Akcija Fabrike duvana Sarajevo pojevtinila je više od osam procenata, Energopetrola pet a IK Banke dva i po odsto.

Na crnogorskom tržištu kapitala prošlu sedmicu obeležili su pad indeksa i osetan rast prometa, na 1,87 miliona evra ili 43,9 odsto više nego u trećoj nedrlji februara. Indeks Moste je pao malo više od četiri, a NEX20 gotovo pet odsto.

Najviše se trgovalo akcijama Telekoma, Elektroprivrede i Prve+ finansijske banke (First Financial).

Veliki pad ubeležila je Podgorička banka, članica francuske grupe Sosiete ženeral, koja je na Nex Montenegro berzi izgubila na vrednosti gotovo 46 odsto.

Akcija Ulcinjske rivijere je na Nexu pala 23,6 odsto a na Montenegro berzi joj je cena bila stabilna.

Elektroprivredi, za čiju je dokapitalizaciju u toku tender, cena je na Nexu pala osam odsto dok je na Montenegroberzi porasla 2,4 odsto tako da je na oba tržišta ta akcija završila sa cenom nešto većom od tri evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.