Pad bankovnog kreditiranja u raznim sektorima

Izvor: Capital.ba, 28.Mar.2023, 16:42

Pad bankovnog kreditiranja u raznim sektorima

BRISEL – Nastavljen je pad bankovnog kreditiranja privatnog sektora u evrozoni. Foto: Pixabay Ta situacija odražava slabu potražnju za kreditima u uslovima viših kamatnih stopa i “prigušene” ekonomske aktivnosti, pokazuju podaci Evropske centralne banke /ECB/. U februaru je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora “skliznula” na 3,3 odsto – na najniži nivo od avgusta 2021. godine. U januaru je iznosila 3,8 odsto. Prilagođeni krediti privatnom sektoru povećani su na >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << 4,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prilagođeni krediti domaćinstima su 3,2 odsto i “usporili” su u odnosu na rast od 3,6 odsto u januaru. I rast prilagođenih kredita nefinansijskim korporacijama “usporio” je sa 6,1 odsto na 5,7 odsto. Izvještaj ECB-a pokazuje da je i rast monetarnog agregata M3, najšireg pokazatelja ponude novca, takođe znatnije usporio – na 2,9 odsto. To je najniža stopa rasta od oktobra 2014. godine. Najuži monetarni agregat M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjen je drugi mjesec zaredom, i to za 2,7 odsto u odnosu na prošlogodišnji februar. “Banke u evrozoni mogle bi zbog previranja u finansijskom sistemu da dodatno pooštre uslove za dodjelu kredita, što bi zakočilo privredni rast ali i inflaciju”, navodi potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos. “Naša anketa o bankovnom kreditiranju već pokazuje zaoštravanje uslova finansiranja”, zaključuje on, a prenose ekonomski portali. Srna Чланак Pad bankovnog kreditiranja u raznim sektorima се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

FBiH u februaru posjetilo 55.779 turista

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2023, 15:26

SARAJEVO - Federaciju BiH /FBiH/ u februaru posjetilo je 55.779 turista, što je više za 19,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 8,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.