PRVA ZEMLJA NA SVETU KOJA JE TOTALNO ZABRANILA PLASTIČNE KESE: Zabrana se odnosi i na slamčice i escajg

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 20:11

PRVA ZEMLJA NA SVETU KOJA JE TOTALNO ZABRANILA PLASTIČNE KESE: Zabrana se odnosi i na slamčice i escajg

Novi Zelenad je uveo zabranu upotrebe plastičnih kesa tokom kupovine voća i povrća.

Novi Zeland je prva zemlja u svetu koja je zabranila upotrebu plastičnih kesa prilikom kupovine voća i povrća u supermarketima, javljaju agencije.

Zabrana se odnosi i na plastične slamčice i escajg, u okviru proširenja kampanje vlasti protiv upotrebe jednokratne plastike koja je započeta 2019. godine kada su zabranjene deblje plastične kese za kupovinu koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kupci koristili da nose svoje namirnice kući. Većina kupaca ovih dana nosi u supermarkete torbe za višekratnu upotrebu.

Zvaničnici procenjuju da svaki Novozelanđanin u proseku baci više od tri četvrtine tone otpada svake godine.

- Novi Zeland proizvodi previše otpada, posebno plastičnog - izjavila je pomoćnik ministra za životnu sredinu Rakel Bruking, prenose mediji.

Ona je rekla da je zabrana uvedena 2019. godine već sprečila upotrebu više od milijardu plastičnih kesa u Novom Zelandu, te da bi nova zabrana sprečila upotrebu dodatnih 150 miliona kesa godišnje.

Zvaničnici su istražili zabrinutosti da najnovija zabrana neće puno pomoći životnoj sredini ukoliko se jednostavno pređe na upotrebu jednokratnih papirnih kesa.

- Odgovor je i dalje "da", to ima smisla uraditi, ali mi želimo da zaista smanjimo upotrebu bilo čega jednokratnog. Želimo da ljudi donose svoje torbe i da supermerketi prodaju torbe za višekratnu upotrebu - naglasila je Brukingova.

Prema njenim rečima, akcenat će biti stavljen na obrazovanje ljudi, ali postoji i mogućnost da zvaničnici kazne radnje koje budu zaobilazile pravila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.