PROIZVOĐAČI SOKOVA GRME: Akcize će nas uništiti!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROIZVOĐAČI SOKOVA GRME: Akcize će nas uništiti!

Novi zakon o porezu na promet koji bi trebalo da se uvede za sva bezalkoholna pića, prema ekonomistima, predstavlja način da se popravi budžet Srbije, dok se proizvođači plaše da će im to ozbiljno narušiti proizvodnju i ugroziti poslovanje. A šta kažete vi, kupci?

Vlada Republike Srbije je pripremila nacrt zakona prema kom bi trebalo da se uvedu akcize na sva bezalkoholna pića, što nikako ne odgovara proizvođačima, a ekonomista Ljubomir Madžar ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je to jedan od vidova da se budžet što bezbolnije napuni, dok proizvođači ističu da će ih taj novi zakon sigurno narušiti njihovo poslovanje.

Prema prvim planovima, akcize bi trebalo da budu uvećane za jedan ili dva dinara po litru soka, a ovaj novi Zakon bi trebalo da stupi na snagu od prvog januara 2015. godine, i svako piće će na sebi imati nalepljenu akciznu markicu.

Foto: Youtube / hellostudentsrbija

- Pretpostavljam da je Vlada naterana na ovakvu meru jer je budžet u teškoj krizi i očigledno je da se traže svi mogući izvori kako bi se povećali budžetski prilozi – rekao je ekonomista Ljubomir Madžar.

Prema njegovom mišljenju, sokovi su “zgodan” predmet oporezivanja jer prema nekim pravilima u njima uživaju ljudi koji imaju veća primanja, a ujedno država radije oporezuje one koji imaju nadprosečne dohotke.

- Međutim, fundamentalni razlog što se Vlada odlučila na ovaj potez je taj da ona nema mnogo mogućnosti i izbora, tako da mora da se hvata za sve raspoložive mogućnosti kako bi izvukla neki dinar za budžet – zaključio je Madžar.

Foto: Tnjug

Mina Sretenović iz kompanije Nektar kaže da su proizvođači sada u stadijumu kada se formiraju Radne grupe koje će napraviti jedan zvaničan odgovor koji će ujedno biti saopštenje svih njih.

- Sastanak bi trebalo da bude sutra, a na njemu ćemo svi prisustvovati, što znači da to više nije stvar jedne kompanije već svih nas zajedno – rekla je ona i dodala da ukoliko budu uvedene, akcize će pogoditi sve proizvođače zajedno.

(M. Bojić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.