PRIVREDA U SRBIJI SE ODUPRELA KORONI: Radnicima u fabrikama povećane plate, uskoro slede i nova zapošljavanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 10:14

PRIVREDA U SRBIJI SE ODUPRELA KORONI: Radnicima u fabrikama povećane plate, uskoro slede i nova zapošljavanja

Situacija se popravlja pa su u najavi i nova zapošljavanja.

Zahvaljujući sveobuhvatnom paketu države, srpska privreda se sa kovidom-19 bori bolje od zemalja u regionu.

Najmanju štetu pretpele su prehrambena i hemijska industrija. Broj radnika u pogonima koji su zbog zaražavanja ili kontakata odsutni, kreće se od jedan do pet odsto, što ne utiče bitnije na proizvodnju.

Početak pandemije koronavirusa sa nepoznanicom doneo je nesigurnost i otežao nabavku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << repromaterijala, ali prehrambenu industriju nije spotakao.

U "Prima novi", najvećoj domaćoj kompaniji u Leskovcu sa više od 1.000 radnika, kraj godine dočekuju sa uvećanim prometom, novim investicijama i radnim mestima.

- Pre par dana smo pustili u rad novu liniju za proizvodnju vafla. Vrednost investicije je 1.100.000 evra, uposlili smo novih 40 radnika i sa starom linijom smo dobili ukupan kapacitet od 570 tona gotovog proizvoda - kaže Danilo Stojanović, generalni direktor fabrike "Moravka" Leskovac.

Bojan Stanković, radnik "Moravke", je vrlo zadovoljan: "Tako brzo da dobijem posao za vreme korone, to je neverovatno".

Cele godine ovde se radi u tri smene bez predaha kako bi napolitanke stigle do kupaca u okruženju, ali i preko okeana u Ameriku i Australiju.

Stao izvoz nameštaja 

Drugačija slika u drvoprerađivačkoj industriji. Korona je zaustavila izvoz.

U pogonima holandskog investitora koji je na jug zemlje stigao prošle godine, umesto nameštaja, tokom vanrednog stanja, proizvodili su maske i zaštitna odela i donirali ih bolnicama, vojsci, policiji.

Stolice, fotelje i garniture iz Vranja sada ponovo kreću ka Holandiji i Nemačkoj.

- Prelazimo na osnovnu proizvodnju, potpisali smo nove ugovore, evo sad nam se širi proizvodnja, udvostručujemo broj radnika, zapošljavamo sada radnike, dajemo rešenja za stalno uz najbolje plate - navodi Ivica Stanojević, tehnički direktor firme "Mobels" Vranje.

Popravlja se situacija u tekstilnoj proizvodnji 

Zatvaranje prodajnih objekata širom sveta i smanjena potražnja usporili su i tekstilnu proizvodnju. Turski "Eurotaj", koji od pre dve godine teksas za poznate svetske brendove proizvodi u Kraljevu, proletos je zatvorio pogon na pet nedelja.

- S obzirom na to da smo dobili neke ozbiljne porudžbine za naredni period, mart i april mesec mi ćemo već do kraja decembra zaposliti 200 lica - napominje Elvisa Koca, rukovodilac ljudskih resursa "Eurotaj" Kraljevo.

Državne mere ublažile štetu 

Veću štetu po srpsku privredu ublažile su državne mere. Kompanije na jugu Srbije nisu pretrpele značajne gubitke.

- I strane firme i domaće firme koje ovde rade, imaju pad proizvodnje negde oko 10 odsto, što je ipak podnošljivo - kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Da tako i ostane preduzimaju se sve preventivne mere kako bi se zaposleni sačuvali od korone.

Smederevska Železara 960 radnika iz administracije, u tri grupe po dve nedelje, šalje na godišnji odmor i plaćeno odsustvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.