PRETE KAZNE! Osniva se registar neplaćenih računa

Izvor: Mondo, 21.Feb.2018, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETE KAZNE! Osniva se registar neplaćenih računa

Za one koji ne poštuju zakon preti kazna od 10.000 do dva miliona dinara.

Foto: Thinkstock

Privredici u Srbiji koji svoju fakturu ne prijave Upravi za trezor neće moći da naplate robu,  a preti im kazna od 10.00 do dva miliona dinara, piše današnja "Politika".

Uvođenje Centralnog registra faktura je ključna novina izmena i dopuna Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koje su usvojene u decembru prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Propis se odnosi na sve koji na neki način posluju sa državom, a preko tog registra pratiće se status svakog računa.

Registracija privrednika obavljaće se u Upravi za trezor, a državne institucije su ovih dana svojim dobavljačima poslale obaveštenje o novom načinu isplate.

Proverite da li imate neku neplaćenu kaznu!

Nova elektronska baza podataka, kako je predviđeno zakonom, trebalo bi da počne da radi od 1. marta, ali po saznaju "Politike" to će biti odloženo za jedan mesec jer nisu ispunjeni svi tehnički uslovi za pokretanje tog servisa.

Predviđene su i kazne i za zaposlene u javnom sektoru ukoliko plate fakturu koja nije registrovana. Za odgovorna lica kazna je u rasponu od 5.000 do 150.000 dinara.

Po Zakonu o rokovima plaćanja država sve svoje obaveze mora da izmiri u roku od 40 dana, a privatni sektor za 60 dana.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika: Država osniva registar neplaćenih računa

Izvor: N1 televizija, 21.Feb.2018

Privrednici u Srbiji koji svoju fakturu ne prijave Upravi za trezor neće moći da naplate robu, a preti im kazna od 100.000 do dva miliona dinara, piše Politika...Uvođenje Centralnog registra faktura je ključna novina izmena i dopuna Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.