PREDUZETE NOVE MERE: Venecuela ima plan kako da preživi američke sankcije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2019, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDUZETE NOVE MERE: Venecuela ima plan kako da "preživi" američke sankcije!

Predstavnik Venecuele u OPEK-u i tehnički savetnik u venecuelanskoj kompaniji PDVSA Roni Romero dao je izjavu povodom američkih sankcija na gasnog i naftnog giganta.

Govoreći o novonastaloj situaciji u Venecueli i tumačeći uticaj američkih sankcija Romero je istakao da su izvozili velike količine nafte u SAD.

- Mi se zaista suočavamo sa novim ilegalnim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Izvozili smo u SAD oko 500.000 barela dnevno. PDVSA će sada preusmeriti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izvoz na druge kupce u Evropi i Aziji - rekao je on.

On je dodao da će Karakas učiniti sve što je u njegovoj moći da minimizira efekte američkih sankcija na ovog naftnog i gasnog giganta.

Odgovarajući na pitanje o tome kako bi se evropski i azijski kupci mogli da ubediti da kupuju naftu od Venecuele, rizikujući sankcije Vašingtona, Romero je naveo da se trenutno sankcije Vašingtona odnose samo na američke kompanije.

- U svakom slučaju, Rusija i Kina ne mare za američke sankcije - dodao je on.

Romero je istakao da će Venecuela "dati sve od sebe da ne utiče na tržište".

Izjava je usledila nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro kritikovao američke sankcije venecuelanskoj državnoj energetskoj kompaniji PDVSA 5. februara i izjavio da su ograničenja jednaka ilegalnoj zapleni.

Vašington je krajem januara uveo sankcije naftnom sektoru Venecuele, objavilo je američko Ministarstvo finansija. SAD su blokirale imovinu venecuelanske kompanije PDVSA u iznosu od 7 milijardi dolara i zabranile poslovanje s njom.

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim "satelitima" zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.