POSLE HUAVEJA OVE DVE KOMPANIJE DOLAZE NA CRNU AMERIČKU LISTU: Među njima i vodeće u sferi video-nadzora

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE HUAVEJA OVE DVE KOMPANIJE DOLAZE NA CRNU AMERIČKU LISTU: Među njima i vodeće u sferi video-nadzora

Dva najveća svetska proizvođača video nadzora, kineski Hikvižn i Dahua, verovatno će se, uz Huavej, naći na američkoj crnoj listi.

Potvrda sankcija očekuje se narednih nedelja.

Vašington razmišlja o uskraćivanju udela na američkom tržištu većem broju kineskih kompanija.

Ograničavajući pristup američkoj tehnologiji razmatra se za giganta opreme za nadzor Hangžou Hikvižn, izveštava NJu Jork Tajms.

Naredni izveštaj Blumberga >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obuhvatio je još četiri kompanije na listi potencijalno nepoželjnih, uključujući i drugog po veličini kineskog proizvođača opreme za nadzor, Žejang Dahua Tehnolodži Ko.

Peking je kritikovao taj potez i rekao da  neće dopustiti Vašingtonu da uništi kineske kompanije. Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na pošteno i jednako okruženje za svoje poslovanje u SAD.

Međutim, slučajevi Hikvižn i Dahua su složeniji. Prema navodima NJu Jork Tajmsa i Blumberga, kompanije su takođe izdvojene zbog njihove navodne uloge u progonu kineske etničke manjine Ujgura. Tvrdi se da Peking koristi sofisticiranu opremu za nadzor visoke rezolucije kako bi nadgledao Ujgure.

Trampova administracija će, kako se izveštava, doneti konačnu odluku o tome da li će ukinuti Hikvižn "u narednim nedeljama". Ubrzo nakon objavljivanja izveštaja, akcije Hikvižn-a su uzdrmane i pale su za skoro 10 odsto.

Krstaški rat američkog predsednika Donalda Trampa protiv kineskih tehnologija, koji se odvija usred tekućeg trgovinskog spora između Vašingtona i Pekinga, beleži pad deonica glavnih kineskih korporacija za tehnologiju i telekomunikacije. Od svog 10-mesečnog maksimuma, 2. aprila, Hikvižn je pao za više od 25%.

Prošlog maja, američki zakonodavci su zabranili Hikvižn-u prodaju opreme američkoj vladi zbog sigurnosnih problema. Kompanija je ovu meru osudila kao "neutemeljenu".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.