PODACI NEVAŽNI, A KAZNE PAPRENE: Kontrola primene novih PDV obrazaca

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODACI NEVAŽNI, A KAZNE PAPRENE: Kontrola primene novih PDV obrazaca

Razlog više je što je prvog dana jula počela kontrola i kažnjavanje i za netačno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze PROŠLA je godina kako se primenjuje novi obrazac koji prati poresku prijavu poreza na dodatu vrednost, a računovođe i dalje apeluju na nadležne da ga izmene. Razlog više je što je prvog dana jula počela kontrola i kažnjavanje i za netačno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze. Razloga za grešku je, upozoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << računovođe, pregršt. Iako nema uticaja na iznos obaveze, na one koji pogreše će imati, jer zaprećena kazna iznosi od 100.000 do dva miliona dinara. Pravilnik je predvideo da se u prvoj godini primene novog obrasca ne kažnjavaju netačno iskazani podaci koji nemaju uticaj na iznos poreske obaveze. Ta godina je istekla. - Proveravaju se i kažnjavaju netačno unete osnovice koje ne utiču na tačnost iznosa poreza na dodatu vrednost - objašnjava Snežana Mitrović, koja je na čelu profesionalnog udruženja Računovodstvena komora Srbije. - Inspektor može da vas kazni, a taj podatak nema nikakav efekat na državni budžet. PROČITAJTE JOŠ: KREDITI ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Prozori i izolacija uz povraćaj gotovine Mogućnost greške je ogromna, upozorava Mitrovićeva i dodaje da to proizvodi veliku pravnu nesigurnost. Greška podleže poreskom, čak i krivičnom poreskom prekršaju. - Nijedna zemlja u Evropi nema poreski obrazac sa 155 polja. Najviše ih je 45. Mi dve godine molimo nadležne da metodologija unosa podataka PDV evidencije bude zasnovana na unosu ulaznih i izlaznih računa i da se uredi izveštavanje kroz novu PDV prijavu do 45 polja - kaže Mitrovićeva. RAZLOZI NETAČNO mogu biti uneti podaci kod storno računa za promete koji nisu oporezivi u Srbiji, kod evidencije datih i vraćenih avansa, promene namene datog avansa... Struka se od početka bunila protiv POPDV obrasca jer je preobiman, i odudara od poreske prakse u Evropi.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Počela kontrola i kažnjavanje za primenu novih PDV obrazaca

Izvor: Radio 021, 08.Jul.2019

Prošla je godina kako se primenjuje novi obrazac koji prati poresku prijavu poreza na dodatu vrednost, a računovođe i dalje apeluju na nadležne da ga izmene...Razlog više je što je prvog dana jula počela kontrola i kažnjavanje i za netačno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.