POČINJE ISPLATA U TREĆEM PAKETU POMOĆI GRAĐANIMA: Danas na račune leže tačno 15.450 dinara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2021, 07:23

POČINJE ISPLATA U TREĆEM PAKETU POMOĆI GRAĐANIMA: Danas na račune leže tačno 15.450 dinara!

Prvi deo, razliku do ukupne zarade, većina je primila krajem marta ili početkom aprila

Tokom prošle godine firme su u dva navrata zaposlenima isplaćivale plate u dva dela. Ta praksa uvedena je zbog državne pomoći privredi, koja je dodeljivana kroz dva paketa mera, a danas počinje isplata i u trećem paketu pomoći privredi i građanima.

Naime, danas će na račune 251.517 preduzeća koja zapošljavaju 1.140.000 radnika leći prva polovina minimalca, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tačno 15.450 dinara, kao pomoć države za isplatu martovskih zarada. Zato su se i mnogi poslodavci odlučili da vrate staru praksu, pa će zaposleni drugi deo plate primiti danas, sutra ili narednih dana, u zavisnosti od odluke poslodavca.

.

Ovakvu praksu treba očekivati i sa aprilskom platom, jer će drugih 15.450 dinara za radnike u pomenutim preduzećima na račune leći početkom maja. To će se nastaviti i u junu. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada.

Postoji i mogućnost da poslodavac nastavi da isplaćuje celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države radnicima bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije narušeno, malo je poslodavaca koji će biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

Podsetimo, država je u sklopu trećeg paketa mera, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom, srednjem i velikom preduzeću za svakog radnika isplati po pola minimalne zarade za mart, april i maj.

Za svakog prijavljenog radnika sleduje po ukupno 46.350 dinara, a prva rata od 15.450 dinara biće isplaćena poslodavcima 8. aprila.

Inače, preduzeća se svakog meseca prijavljuju za dobijanje polovine minimalca za taj mesec. Tako je prijava za aprilsku isplatu počela 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Uslovi za poslodavce su slični kao i u prva dva paketa pomoći, pa tako preduzeća koja uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu. Dakle, oni će pored 46. 350 dinara dobiti dodatniu 31.000. Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

Podsetimo, sličnu pomoć preduzeća su dobila i prošle godine, kada je država privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.