PLATA U SRBIJI JE ČAK 2.000 EVRA, A U INOSTRANSTVU I DO 7.000: Obuku za ovaj posao samo u Beogradu nude ČETIRI ŠKOLE, ali malo njih hoće da ga radi

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 16:55

PLATA U SRBIJI JE ČAK 2.000 EVRA, A U INOSTRANSTVU I DO 7.000: Obuku za ovaj posao samo u Beogradu nude ČETIRI ŠKOLE, ali malo njih hoće da ga radi

Zavarivanje je zanimanje koje je veoma profitabilno, kako u Sbiji, tako i u inostranstvu.

U poslednje vreme sve veći broj zanatskih poslova u Srbiji suočava se sa nedostatkom radne snage, međutim, jedna grupa zanatlija se izdvaja kao posebno tražena, sa potražnjom koja premašuje ponudu i donosi neverovatno visoke plate. Zavarivanje je zanimanje koje je postalo izuzetno profitabilno, a vrhunski stručnjaci u ovoj oblasti mogu ostvariti mesečne zarade koje dostižu čak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << do 7.000 evra.

Iako je ovo zanimanje većinom muško, sve je veći broj žena koje se odlučuju za zavarivanje u Srbiji. Aleksandar Čolović, iskusni zavarivač sa preko 20 godina iskustva, preneo je svoje znanje i veštine mnogim novim generacijama zavarivača. On ističe da zavarivači mogu zaraditi toliko novca mesečno da mogu pružiti svojim porodicama udoban život u Srbiji, pišu mediji.

- U kompanijama koje se ozbiljno bave zavarivanjem, plate se kreću od 1.000 do 2.000 evra, a na Zapadu su one čak 2-3 puta veće - izjavio je Čolović.

Zavarivanje je posao koji ne zahteva težak fizički rad, već zahteva veštine i koncentraciju. Zavarivači su u potpunosti zaštićeni od rizika povezanih sa ovim poslom.

-Zavarivanje nije fizički zahtevan posao, već je više psihički izazovan, jer kroz masku gledate u jednu tačku tokom celog radnog vremena. Mnogi ljudi strahuju od mogućih bolesti koje se povezuju sa ovim zanimanjem, ali u 21. veku postoje napredna oprema i zaštita koja čuva zavarivače. U stvari, osoba koja sedi za računarom u kancelariji može biti izloženijem većim rizicima nego zavarivač- objasnio je Čolović.

Interesovanje za zavarivačima raste iz godine u godinu, što se ogleda i u povećanju broja oglasa za ovu profesiju. U Beogradu se smer za zavarivača nudi u četiri srednje škole, dok se na Mašinskom fakultetu održavaju i praktične vežbe iz oblasti zavarivanja za buduće inženjere.

Dok se često ističe nedostatak visoko kvalifikovanih programera, ne smemo zaboraviti na zanatska zanimanja i stručnjake koji izuzetno dobro obavljaju svoje poslove.

- Odlučio sam se za ovaj posao pre svega zato što ga volim i smatram ga interesantnim, a naravno, dobro je plaćen - izjavio je jedan od zavarivača.

- Slučajno sam se našao u ovom zanimanju, ali sam s vremenom zavoleo sve aspekte ovog posla. Shvatio sam koliko je široko područje zavarivanja i koliko je sve oko nas povezano zavarivanjem - dodao je drugi zavarivač.

Aleksandar i njegov sin su čak otvorili Jutjub kanal na kojem promovišu zavarivački poziv i deljenje znanja iz ove oblasti.

Zavarivanje pruža ne samo visoke zarade, već i mogućnost izražavanja kreativnosti. Poslednjih godina sve više žena se odlučuje za ovu profesiju.

Zbog svega navedenog, zavarivači su jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji, a ovo zanimanje već godinama figurira na listi deficitarnih poslova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.