PLATA U DVA DELA: Evo kako će radnicima u Srbiji biti isplaćivane ZARADE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2020, 16:17

PLATA U DVA DELA: Evo kako će radnicima u Srbiji biti isplaćivane ZARADE!

Oko 18.000 dinara na račun poslodavaca, mikro, malih srednjih preduzeća leže 10. avgusta.

I prethodnih meseci najveći broj radnika u Srbiji primao je platu iz dva dela. Razlog je bio državna pomoć od 30.000 dinara za svakog radnika, što je i bio drugi deo plate, a nove, najavljene mere, mogle bi ponovo da donesu promene.

To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo julske zarade. Prvi deo, ostatak do pune plate, biće u najvećem broju preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << isplaćen krajem jula.

Ovakvu praksu treba očekivati i sa avgustovskom zaradom, jer će drugih 18.000 dinara za svakog radnika u pomenutim preduzećima na račune leći početkom septembra. I to bi, ukoliko eventualno, ne bude nove državne pomoći, u mnogim preduzećima trebalo da bude kraj novoj praksi u isplati zarada, a koja je nastala zbog državne pomoći privredi.

Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na ovakav način postupe.

Podsetimo, država je u sklopu prvog paketa ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakom preduzetniku, mikro, malom i srednjem preduzeću za svakog radnika, isplati po 30.000 dinara tokom tri meseca. Velika preduzeća dobijala su po 15. 000 dinara.

Sada u drugom paketu, velika preduzeća neće dobiti ovu vrstu pomoći, ali će svi ostali imati pravo na dve isplate po 18.000 dinara u avgustu i u septembru.

U okviru drugog paketa podrške država je odlučila da svim građanima i privredi koji imaju kredite, omogući i barem dva meseca moratorijuma na rate koji bi trebalo da startuje 1. avgusta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.