PKS organizuje poslovni skup u Beču

Izvor: Akter, 22.Mar.2015, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS organizuje poslovni skup u Beču

Ovogodissnji forum okupiće 250 predstavnika poslovne zajednice Austrije i 87 iz Srbije

U Beču će 24. marta početi poslovni skup u organizaciji privrednih komora Srbije i Austrije, s namerom da se austrijskoj poslovnoj zajednici predstavi investicioni

ambijent u Srbiji i rezultati reformi usmerenih ka unapređenju uslova poslovanja.

Na skupu će se predstaviti oko 50 srpskih kompanija, a najviše firmi je iz oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << zaštite životne sredine, reciklaže i komunalne privrede, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije(PKS).

Kako je navedeno, ovogodišnji forum okupiće 250 predstavnika poslovne zajednice Austrije i 87 iz Srbije.

Posle plenarnog dela Poslovnog foruma, predviđeni su bilateralni razgovori srpskih i austrijskih privrednika. Menadžeri kompanija iz Srbije imaće priliku da se, u direktnim razgovorima, upoznaju s predstavnicima austrijskih firmi koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji.

PKS navodi da je Austrija tradicionalno među najvećim i najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima i investitorima u Srbiji, kao i da privredna saradnja i robna razmena beleže pozitivne trendove, ali da ima još dosta mogućnosti za unapređenje ekonomskih veza.

Ukupna robna razmena Srbije i Austrije u 2014. godini bila je 748 miliona evra, navodi se u saopštenju i dodaje da je izvoz iz Srbije vredeo 264,6 miliona evra, a uvoz iz Austrije 483,4 miliona evra.

U Srbiji je registrovano oko 450 firmi sa austrijskim kapitalom. Sa investicijama od 2,6 milijardi evra, Austrija je vodeći strani investitor u srpskoj privredi od 2000. do 2013. godine, navode iz PKS.

Austrijska ulaganja izdvajaju se u sektoru bankarstva i osiguranja - Raiffeišen International, Hypo Alpe Adria Austria, Volksbanken (HvB), Erste Bank, Wiener Staedtisće, Uniqa, Grawe, u oblasti telekomunikacija Mobilkom Austrija, koji je i najveći "greenfield" investitor, a u energetici OMV Austrija.

U saopštenju je navedeno da angažovanje austrijskih kompanija u Srbiji karakterišu i primeri dobrih privatizacija, kao što su kruševačka "Merima", "Potisje" iz Kanjiže i "Sever" iz Subotice.

Nove šanse za investiranje u Srbiji austrijske firme vide u energetici, ekologiji, infrastrukturi, prehrambenoj, metalskoj, tekstilnoj, kao i industriji nameštaja, navodi se u saopštenju i dodaje da će poslovni forum biti dobra prilika da se obeleži decenija rada Predstavništva PKS u Beču.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.