PKS: Austrijski model ekonomske diplomatije

Izvor: RTS, 06.Okt.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Austrijski model ekonomske diplomatije

Za buduću organizaciju i funkcionisanje ekonomske diplomatije Srbije najbolje je primeniti austrijski model koji se u praksi pokazao najefikasnijim, predlaže Privredna komora Srbije.

Privredna komora Srbije predložila je da se za buduću organizaciju i funkcionisanje ekonomske diplomatije Srbije primeni austrijski model koji se u praksi pokazao najefikasnijim, izjavio je Tanjugu predsednik PKS Željko Sertić.

"Suština je da se formira posebna institucija ili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizacija koja bi objedinila sve aktivnosti, resurse i kadrovske potencijale svih koji su se u državi do sada bavili raznim vidovima ekonomske diplomatije", rekao je Sertić.

Ta institucija bi se, kako navodi Sertić, bavila predstavljanjem i promovisanjem ekonomskih potencijala Srbije, privlačenjem stranih investicija i podrškom izvoznicima u nastupu van granica Srbije.

On je objasnio da je taj predlog PKS iznela u razgovorima sa nadležnim ministarstvima - Ministarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunicija.

Sertić je dodao da je Privredna komora Srbije spremna da aktivno učestvuje i svoje iskustvo u ovim poslovima stavi u funkciju organizacione i kadrovske izgradnje buduhe institucije ili organizacije.

"Pri tome posebno naglašavam dva važna koraka u pripremi i izgradnji novog modela: prvi je da se temeljno razmotre i na ekonomskoj mapi sveta utvrde prioritetne destinacije za ekonomska predstavništva naše zemlje, a drugi, jednako važan - da se kadrovi koji budu u njima radili, unapred dobro pripreme, obuče, steknu potrebna znanja i veštine neophodne za ljude koji će predstavljati ekonomiju Srbije u svetu", naglasio je predsednik PKS.

Prema ranijem pisanju Večernjih novosti, mreža ekonomskih atašea, koji su pre tri godine poslati u 28 svetskih centara da lobiraju za srpsku privredu, biće maksimalno redukovana, a možda i u potpunosti rasformirana.

Kako navodi taj list, plan je da se do sredine naredne godine, kada ekonomskim atašeima ističe mandat, privlačenje stranih investicija i promocija srpskog izvoza u najvećoj meri prebaci na ministarstva spoljnih poslova i trgovine, ali i Privrednu komoru Srbije.

Ove institucije, kako se navodi, već imaju kadrove i potrebne kapacitete, a procene su da posebna mreža ekonomskih ambasadora državu godišnje košta oko tri miliona evra, odnosno skoro devet miliona otkako su diplomate počele da rade.

Vlada je već krajem juna povukla sedam savetnika - iz Mađarske, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.