PKB dobija novo rukovodstvo

Izvor: B92, 19.Maj.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKB dobija novo rukovodstvo

Beograd -- Poljoprivredna korporacija Beograd, koja je sada u vlasništvu grada dobiće u narednom periodu nove čelnike.

Rukovodstvo koje bude preuzelo upravljanje imaće šest meseci da izradi razvojni plan, nakon čega će se preciznije znati dalji put kojim će PKB da ide.

Prema rečima Miroslava Čučkovića, člana Gradskog veća, od 2.537 zaposlenih, za socijalni program se prijavilo njih 430. Oni koji ostanu dobiće jasna zaduženja, kako bi se resursi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća u potpunosti iskoristili.

" Od 22.000 hekatara obradivih površina, petina se nalazi u blizini saobraćajnih koridora", kaže Čučković i dodaje da na ovoj površini u narednom periodu neće biti sađene žitarice, već će biti pretvoreno u građevinsko. Mada, prema njegovim rečima, nije realno da zbog ekonomske krize ova površina bude odmah ustupljena za gradnju, a trenutno i ne postoji interesovanje investitora.

Preduzeće koje je, pre prelaska u ruke grada, bilo na rubu propasti, nekada je bilo jedno od najvećih poljoprivrednih giganata Evrope. Osnovano je 1945. godine, na 17.000 hektara neuređenog, uglavnom močvarnog zemljišta. U početku se obrađivalo uz pomoć zaprežne stoke, koju je činilo 550 radnih grla.

Kako je Kombinat osnovan sa jasnim ciljem da snabdeva Beograđane prehrambrenim proizvodima, sredinom prošlog veka država je uložila značajna sredstva u preduzeće. Specijalizovala je proizvodnju, unapredila stočarstvo i razvila industrijsku preradu proizvoda. Već 1958. godine izgrađena je mlekara, dve godine kasnije i klanica, da bi šezdesetih godina PKB najviše radio na preradi stočne hrane.

Poljoprivredno gazdinistvo procvat je doživelo pre nepune tri decenije, kada je izgrađena i nova šećerana i fabrika smrznute hrane "Frikom". U tom periodu preduzeće se raširilo i na celoj teritoriji nekadašnje SFRJ. Samo je u Srbiji postojalo 25 fabrika, dok je u Crnoj Gori i Hravatskoj bilo po četiri. Makedonija je imala dve fabrike, a Slovenija i BiH po jednu.

Dezintegracija PKB započeta je pre 20 godina, kada su iz preduzeća istupili prerađivačka industrija, u kojoj su bili "Frikom" i "Glutin". Takođe, okrilje firme napustili su i preduzeća trgovine i ugostiteljstva, "Pekabeta" i "Beoturs", kao i industrija mleka "Imlek". Neke od bivših članica PKB danas su inostranom vlasništvu. "Frikom" je 2003. godine kupio hrvatski koncern "Agrokor", dok je iste godine britanski Investicioni fond "Salford" preuzeo rukovođenje "Imlekom". Trgovinski lanac "Pekabeta" danas je u vlasništvu "Delta holdinga".

I PIK Zemun u vlasništvu grada

Inače, uskoro bi i gazdinstvo PIK Zemun u Batajnici po ugledu na PKB trebalo da pređe u vlasništvo grada. Nakon četiri godine stagnacije uz pomoć Ministarstva poljoprivrede u PIK "Zemun" je početkom meseca konačno pokrenuta proizvodnja. Radnicima su isplaćene i prve plate, na koje su čekali skoro dve godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PKB dobija novo rukovodstvo

Izvor: Capital.ba, 19.Maj.2010

BEOGRAD, Poljoprivredna korporacija Beograd, koja je sada u vlasništvu grada dobiće u narednom periodu nove čelnike. Rukovodstvo koje bude preuzelo upravljanje imaće šest mjeseci da izradi razvojni plan, nakon čega će se preciznije znati dalji put kojim će PKB da ide. Prema riječima Miroslava...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.