PKB: U Surčinu više od 2.000 ovaca

Izvor: B92, 16.Mar.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKB: U Surčinu više od 2.000 ovaca

Surčin -- Imanje PKB-a "7. juli" u Surčinu jedinstveno je u okviru sistema po tome, što gaji ovce, kojih trenutno ima više od 2.000.

Kako je precizirao direktor imanja Neško Marković za list "Poljoindustrija", stado ima 1.070 ovaca i 900 jagnjadi, a postavljen je ambiciozan plan da ta proizvodnja postane profitabilna. On je naveo da je prošle godine eksperimentalno osemenjeno 500 ovaca laparoskopskim putem.

Taj projekat se sprovodi u saradnji sa Naučnoistraživačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institutom za veterinarstvo iz Novog Sada. Prema njegovim rečima, osemenjavanje se vrši semenom najkvalitenijih stranih ovnova, kao bi se popravila krv u matičnom stadu.

Prvi jaganjci su počeli da stižu u oktobru, a sada je sezona jagnjenja pri kraju, kazao je Marković, dodajući da je ove godine pripremljeno i 30 hektara novih pašnjaka, kako bi se proizvodnja pojeftinila.

"Tako će prozvdonja ovaca postati unosna i neće biti samo ukras imanja", kaže on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na farmi PKB-a u Surčinu više od 2.000 ovaca

Izvor: Blic, 16.Mar.2014

Imanje PKB-a "7. juli" u Surčinu jedinstveno je u okviru sistema po tome, što gaji ovce, kojih trenutno ima više od 2.000...Kako je precizirao direktor imanja Neško Marković za list "Poljoindustrija", stado ima 1.070 ovaca i 900 jagnjadi, a postavljen je ambiciozan plan da ta proizvodnja postane...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.