Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIO fond oživljava banje

Turističko-sportski centar „Zlatar” daje se opštini Nova Varoš na korišćenje do 2026. uz ulaganja od oko 1,2 miliona evra

Republički fond PIO nastaviće sa izdavanjem pojedinih turističko-sportskih i rehabilitacionih centara po Srbiji građenih sedamdesetih godina prošlog veka penzionerskim dinarom, kada je penzijski fond imao višak para i mogao da ulaže u nepokretnosti, što će dobro doći punjenju poluprazne penzijske kase, ali i oživljavanju ovih banjskih lečilišta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Tako je Upravni odbor Fonda PIO pre nekoliko dana usvojio odluku o poslovnoj saradnji sa Turističko-sportskim centrom „Zlatar” – Nova Varoš kojim se predviđa davanje objekta na korišćenje do 2026.

Ugovor predviđa da se objekat ovoj opštini ustupi na korišćenje za obavljanje turističko-zdravstvene delatnosti uz uslov da zakupac vlasniku, Fondu PIO, godišnje obezbedi 6.000 pansiona po ceni takozvanog bolesničkog dana.

Korisnik se, između ostalog, obavezao i da se u cilju dovođenja objekta u funkcionalno stanje i puštanja u rad, tokom prvih 12 meseci završi rekonstrukcija zgrade, a minimalna vrednost radova procenjuje se na oko 1,2 miliona evra.

– U budžetu nema para za ovako krupnu investiciju, ali bi sredstva mogla da se obezbede iz fonda kineske razvojne banke, sa čijim predstavnicima se već razgovaralo. Oni su spremni da odobre povoljan kredit i to tako što bi se kineski izvođači, koje bismo angažovali na rekonstrukciji, direktno zadužili kod banke, a opština kao garanciju položila obveznicu, istakao je predsednik opštine Dimitrije Paunović.

Upravni odbor PIO fonda istovremeno se saglasio i da se javno oglasi izdavanje Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Žubor” – Kuršumlijska Banja sa pripadajućim zemljištem.

Specijalna bolnica „Žubor” u Kuršumlijskoj banji godinama je u lošem stanju. Bila je opterećena hipotekom Poreske uprave, isključena joj je i struja zbog visokog duga prethodnog korisnika.

Ova odluka PIO fonda pala je u isti čas kada i premijer Srbije Aleksandar Vučić promoviše domaći turizam, kako bi se na ovaj način pokrenuo privredni razvoj siromašnih područja.

Organizacije, čiji je osnivač država, a nalaze se u siromašnim opštinama Srbije, sve češće od Fonda traže zakup nepokretnosti.  Prema poslednjem popisu nepokretna imovina Penzijskog fonda prostire se na 110.000 kvadrata, od čega 43.000 kvadrata Fond koristi kao poslovni prostor za obavljanja sopstvene delatnosti, 20.000 kvadrata dato je udruženjima penzionera, dok 432 kvadrata koriste asocijacije koje učestvuju u radu upravnog odbora.

Oko 242 kvadrata poslovnog prostora koriste državni organi, gerontološki centri prostiru se na 17.000 kvadratnih metara, stanovi korisnika penzija na 26.000, garaže 744, dok se oko 1.130 kvadrata izdaje u zakup.

Ukupna nefinansijska vrednost imovine – poslovnog prostora na dan 31. 12. 2013. godine, u poslovnim knjigama iznosila je 5.175.726.270 dinara, dok je finansijska vrednost imovine (hartije od vrednosti i udeli), 3.858.025.578 dinara.

Ideja PIO fonda i opštine je da se dobit uloži u održavanje objekta, odnosno u reinvestiranje, što bi značilo da su sve zainteresovane strane u ovom projektu posvećene jednom cilju – da se centar sačuva od daljeg propadanja.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.