PDV nema ko da plaća

Izvor: B92, 15.Mar.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDV nema ko da plaća

Beograd -- Od kada je uveden PDV broj poreskih obveznika umanjen je za 30.000 i sada samo 109.200 pravnih lica plaća ovaj porez.

"Početkom ove godine iz evidencije obveznika PDV automatski su obrisani svi koji su u prošloj godini imali prihod manji od dva miliona dinara. Takvih je, prema dostupnoj evidenciji, gotovo 20.000", kažu u Poreskoj upravi Srbije

Deo njih je, pošto je u roku podneo zahtev, naknadno vraćen u sistem PDV obveznika. To je učinilo 6.750 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firmi, uz najavu da će tokom ove godine ostvariti priliv veći od dva miliona dinara.

U strukturi ukupnog broja obveznika poreza na dodatu vrednost ima 47.500 onih koji svakog meseca izmiruju svoje obaveze prema državi. Takvu obavezu, inače, imaju oni koji na godišnjem nivou imaju prilive preko četiri miliona dinara.

"Veću grupu od ukupno 61.800 obveznika čine oni koji porez izmiruju tromesečno", njihov godišnji priliv je između dva i četiri miliona dinara - navode poreznici.

Uprkos sve manjem broju obveznika, u nadležnom Ministarstvu finansija ističu da Vlada Srbije najozbiljnije računa da svoje prihode u ovoj godini obezbedi upravo zahvaljujući naplati poreza na dodatu vrednost.

"Prema aktuelnom programu sa Međunarodnim monetarnim fondom, projektovani prihodi od naplate poreza na dodatu vrednost u ovoj godini iznosiće 325,2 milijarde dinara", ističu u Ministarstvu finansija.

Prošle godine ostvareno je 296,9 milijardi, dok je u 2008. priliv od PDV u budžetu Srbije bio 301,6 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.