PDV na 22 odsto

Izvor: Blic, 01.Jun.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PDV na 22 odsto

Rast prihoda državnog budžeta, manji deficit, ali i skok cena, pad životnog standarda i prometa u trgovinama posledice su povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 18 na 22 odsto, što je predložio Fiskalni savet kao jednu od mera zbog skoka javnog duga na 50 odsto BDP-a. Lekić: Potrošač postaje sve siromašniji, tako da je sigurno da će povećanje PDV-a biti udar i na kućni budžet i na standard

Ukoliko bi nova vlada poslušala sugestiju Fiskalnog saveta, prvi potez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji bi morala da povuče je poreska reforma. Pola godine kasnije, trebalo bi da usledi smanjivanje doprinosa na zarade.

Dve su faze poreske reforme. Prva je povećanje PDV i to opšte stope sa 18 na 22 odsto i snižene sa osam na deset odsto. Uz to, neizostavno je povećanje akciza na duvanske proizvode i alkoholna pića, ali i zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija.

Kliknuti za uvećanje (+)

Ovim potezom, kako je izračunao Fiskalni savet, obezbedilo bi se dodatnih 270 miliona evra poreskog prihoda do kraja godine.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, nezavisne stručne institucije koju je formirala država, kaže da su pri donošenju ovog predloga u obzir uzeli i negativne efekte.

- Sa povećanjem PDV sa 18 na 22 odsto došlo bi do jednokratnog skoka cena od dva procentna poena. Monetarna politika ne reaguje na jednokratne šokove, tako da ovaj rast inflacije ne bi uticao da centralna banka poveća referentnu kamatnu stopu. Takođe, to bi imalo uticaja i na usporavanje privrednog rasta. Bolje je da imamo i usporavanje rasta, nego da nemamo nikakav rast zbog izbijanja krize javnog duga - kaže Vučković.

Krkobabić: Penzije moraju ostati

Zamrzavanje penzija ne dolazi u obzir, a još manje njihovo smanjenje. Prosečna penzija nešto je veća od 22.000 dinara, tako da bi se zamrzavanjem primanja stvorio socijalni genocid jer bi ljudi umirali od gladi, što niko odgovoran neće da uradi, kaže Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera.

Fiskalni savet predložio je da niža stopa od osam odsto ostane nepromenjena za egzistencijalne proizvode (hleb, mleko...), da se ne zamrzavaju minimalne penzije, kao i da se osnuje fond za jednokratnu pomoć ugroženima.

Vaso Lekić, suvlasnik "Fudlenda”, kaže da je na mudrosti vlasti kako da sprovede realnu ekonomiju.

- Potrošač postaje sve siromašniji, tako da je sigurno da će povećanje PDV-a biti udar i na kućni budžet i na standard - ističe Lekić.

On ukazuje na to da će povećanje PDV-a sa 18 na 22 odsto, kursne razlike i poskupljenje goriva uticati na rast cene proizvoda od 15 do 20 odsto.

- Ipak, moramo da uđemo u ozbiljnu poresku reformu, kao i reformu i smanjenje javne administracije. Mora se povećati poreska disciplina - ističe Vaso Lekić.

Labus: Nužno zamrzavanje penzija

„Nova vlada će imati mali manevarski prostor za štednju, tako da zamrzavanje plata i penzija neće moći da se izbegne. Moraće da dođe do zamrzavanja, jer za nekoliko meseci neće biti para u budžetu. Plate i penzije jesu male, ali jednostavno nećemo imati novca", tvrdi ekonomista Miroljub Labus.

Povezane vesti: Fiskalni savet traži: PDV hitno na 22 odsto MMF upozorava na veliki fiskalni deficit Srbije Reforme su bolne, ali će boleti još više ako ih Vlada bude odlagala Preminuo posle razbojništva Cvetković zadužio državu više nego svi premijeri za 20 godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.