PA: Staklara traži stečaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Staklara traži stečaj

Nakon još jednog bezuspešnog pokušaja prodaje Industrija stakla Pančevo uputila je zahtev Privrednom sudu u Pančevu za uvođenje stečajnog postupka. Na ovaj korak su se odlučili kako bi se izbegla blokada računa i omogućilo rešavanje pitanja socijalnog programa. Odluka o stečaju biće doneta ovih dana.

Uvođenje stečaja u Industriji stakla Pančevo trenutno vide kao jedini spas. To za ovu fabriku znači još 30 dana nesmetanog rada i mogućnost rešavanja pitanja socijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << programa kako bi svi zaposleni do kraja godine dobili novac za otpremnine i povezan radni staž.

"Želimo da zaštitimo preduzeće bar još 30 dana što je po zakonu o stečaju. Kada bude došao stečajni upravnik, nadam se da će pozvati određeni broj radnika kako bi se završili započeti poslovi, jer imamo ugovorene poslove",kaže Emanuel Lupulesku, direktor Industrije stakla Pančevo

Već dugo Staklara radi sa drastično smanjenim kapacitetima, uglavnom doradne poslove jer proizvodnje ravnog stakla nema od 2003. godine. Do sada su bez uspeha prodavani čak osam puta. Radnici, kojih je sada oko 200, su nezadovoljni i razočarani

"Nismo imali neku pomoć ni grada ni pokrajine a ni razumevanje u ministarstvu i Agenciji za privatizaciju, tako da smo razočarani. Niko nikada nije uradio studiju izvodljivosti i da je rekao i dao neko opravdanje da li je ova staklara potrebna Srbiji ili ne",kaže Dragan Tomić,predsednik Samostalnog sindikata Industrije stakla Pančevo.

Iako je za ovu fabriku već više od godinu dana zainteresovana jedna kineska kompanija, koja je planirala da uloži stotinak miliona evra i da obnovi proizvodnju, do kupovine nije došlo. U staklari kažu da i u stečaju postoji mogućnost da do saradnje sa Kinezima ipak dođe.

"I dalje ih interesuje naša fabrika, i dalje spominju 400 miliona topljenja I dalje nemaju bazu u Evropi", kaže Lupulesku.

"Mislim da ova fabrika može i iz stečaja da se oporavi. A kako je nama poznato, u toj novoj fabrici radilo bi 350 ljudi i to bi bilo veoma značajno za grad", kaže Dobre Trajković, predsednik UO Industrije stakla Pančevo.

Industrija stakla Pančevo postoji 85 godina, nekada je bila jedina fabrika ravnog stakla u zemlji koja je zapošljavala 1.500 radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.