Oživeo bivši pogon FAP-a: Već radi 500 radnika, a najavljena NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživeo bivši pogon FAP-a: Već radi 500 radnika, a najavljena NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Siguran prihod najveći razlog za ostanak u rodnom gradu

U nekadašnjem pogonu FAP-a, sada Industrijskom parku koji funkcioniše kao slobodna zona, posluje osam kompanija uz sve prednosti koje nudi grad i olakšice.

Sa stanovišta grada na Limu, u kome se uglavnom živi od penzija i plata zaposlenih u javnim službama, industrijski iskorak je i nada i ohrabrenje i mesto u kojem je upravo zaposlen 500. radnik.

U opštini sa oko 27.000 stanovnika, u kojoj se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vreme merilo na ono pre i posle FAP-a, siguran prihod za pet stotina porodica i najave novog zapošljavanja u Slobodnoj zoni, sada mogu biti razlog za ostanak u rodnom gradu, u kome je nezaposlenost bila jedan od najvećih problema.

- Radio sam 27 godina u FAP-u. Iskreno rečeno, znači mnogo za mene i moju porodicu i mislim za sve ove ljude koji su se zaposlili - kaže Milorad Lučić, mašinski inženjer u Inmoldu.

Dragana Novaković, kontrolor u Inmoldu, konačno radi u svojoj struci u svom gradu i to nakon raznih poslova - u hladnjači, prodavnici, restoranu.

Država je, deo imovine korporacije FAP, bez naknade, prenela u vlasništvo lokalnoj samoupravi i tako je nastala 14. Slobodna zona u Srbiji. U njoj uspešno posluju domaće, i kompanije iz Holandije, Turske i Španije. Povećavaju i planiraju povećanje broja zaposlenih.

- Izgubila sam svaku nadu čekajući na posao, sada mi se ukazala prilika, posle deset godina - kaže Danka Spajić, novozaposlena pomoćna radnica u firmi Fleks akademi.

Bulent Tašći, direktor kompanije Fleks akademi, nada se da će kompanija i u narednim godinama učiniti još dobrih stvari. Očekuje da to firmu još više poveže sa Pribojcima.

- Sa današnjim danom imamo 15 zaposlenih, do nove godine biće oko 25 zaposlenih, jer imamo desetak koji su na obuci u Požegi - napominje direktor kompanije Inmold Goran Janković.

Slobodna zona Priboj, osnovana pre tri i po godine, jedna je od najmlađih i najbrže rastućih u Srbiji.

- Sećam se kako je izgledalo ovde pre tru i po godine. Ovde je bila tuga, depresija, srušeni objekti, a danas imamo osam privatnih firmi koje zapošljavaju 500 ljudi - ukazuje savetnik predsednika Srbije Jerg Heskens.

Poslovanje Slobodne zone uvećalo je i opštinske prihode za gotovo stotinu miliona dinara na godišnjem nivou. Naredna godina i dolazak novih kompanija, najavljuju nova radna mesta, i svakako drugačiju svakodnevicu grada na Limu.

VIDEO KOJI JE RASPLAKAO SVET: Siromašni dečak sprema obrok svom malenom bratu POPUT PROFESIONALCA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.