Ove subote prodavnice i tržni centri ne smeju da rade

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 08:11

Ove subote prodavnice i tržni centri ne smeju da rade

Ove subote u jeku turističke sezone, prodavnice i tržni centri u Hrvatskoj ne smeju da rade.

Naime, subota je Dan pobede i otadžbinske zahvalnosti, a po novom Zakonu o trgovini, koji zabranjuje rad nedeljom, radnjama je sada zabranjen rad u dane praznika.

To znači da ni u turističkim centrima na Jadranu od stupanja na snagu novog zakona neće moći da rade prodavnice, koje su mogle da rade poslednje četiri nedelje, jer trgovci imaju mogućnost 16 radnih nedelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa skoro svi na moru su odlučili da rade.

Zabrana rada prodavnica u dane praznika odnosi se i na pekare i pijace.

"Maloprodajni objekti ne rade na državne praznike. Vlada Republike Hrvatske može odlukom odrediti maloprodajne objekte koji su dužni da posluju u dane državnih praznika u Republici Hrvatskoj u skladu sa zakonom kojim se uređuju državni praznici i zadušnice", navodi se u zakonu.

Zabrana rada u dane praznika važi i za pekare, ali i za pijace.

Izuzetak su samo prodavnice na stanicama, benzinskim pumpama, u kampovima...

U dane državnih praznika, a takav dan ponovo pada u utorak, 15. avgusta, kada je Velika Gospojina, mogu da rade samo prodavnice koje se nalaze u okviru železničkih i autobuskih stanica, aerodroma, pomorskih luka, trajekata i aviona, na benzinskim pumpama, u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama, nautičkim marinama, kampovima i OPG-ovima i zaštićenim područjima prirode.

U jeku turističke sezone prodavnice neće raditi dva dana, a Plenković je tvrdio da je zakon uzeo u obzir činjenicu da je Hrvatska turistička zemlja.

Takva odredba zakona znači da dva dana u jeku turističke sezone neće raditi prodavnice, pekare, pijace i tržni centri.

U nedelju, za razliku od subote, prodavnice će moći da rade ako su ovu nedjelju odabrale kao radnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.