Ovom zanimanju u Nemačkoj fali desetine hiljada radnika

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 18:02

Ovom zanimanju u Nemačkoj fali desetine hiljada radnika

Nemačkom školstvu nedostaje desetine hiljada nastavnika.

Bez suštinskih promena, problem će se samo zaoštravati, upozoravaju stručnjaci, naglašavajući da manjak nastavnog kadra ugrožava obrazovanje mladih.

Pre svega, država treba da privuče više mladih na studiranje za nastavnike, navodi se u zajedničkoj studiji Fondacije Robert Boš (Bosch), Fondacije Bertelsman (Bertelsmann), Centra za razvoj visokog obrazovanja i Udruženja donatora, prenosi dpa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Sadržaj i struktura tih studija treba da budu fleksibilniji i više okrenuta praksi, ocenjuju autori.

Stručnjaci okupljeni oko projekta Monitoring obrazovanja nastavnika pozvali su saveznu vladu, pokrajine, univerzitete i sve druge uključene u obrazovanje da unaprede obuku nastavnog kadra.

Prema studiji Obuka nastavnika u tranziciji, obrazovanju i učenju predstoje fundamentalne promene ulaskom u proces digitalizacije i veštačke inteligencije.

Međutim, deficit nastavnika je ogroman. Procene se uglavnom vrte oko 40.000 nastavnika, ali neke prognoziraju i do 80.000. Istovremeno, sve manje mladih se upisuje na studije za nastavnika, a sve više upisanih odustaje ili prelazi na nešto drugo.

Uz to, povećava se broj đaka u osnovinim školama, ali uz zabrinjavajuće signale sve slabijeg znanja.

Udruženje predlaže preispitivanje obrazovanja nastavnika, koji sada nameće obuku iz dva predmeta. U međunarodnoj praksi je drugačije i iskustva pokazuju da je jedan predmet sasvim adekvatan.

Dalje, obrazovanje nastavnika treba ranije i dublje da se osloni na praksu.

Opšte je potreban i dodatni fokus na upoznavanje budućih nastavnika sa medijima i na medijsku pismenost, a ubuduće će biti nezaobilazna obuka nastavnika sa potencijalom, rizicima i ograničenjima veštačke inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.