Ovo je šansa za zaradu i siguran posao u Srbiji

Izvor: B92, 28.Okt.2017, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je šansa za zaradu i siguran posao u Srbiji

Broj IT preduzetnika porastao je 73 odsto u prethodne dve godine a procene su da će udeo izvoza ove industrije u BDP-u za tri godine doći na 1,5 odsto.

Takoše, taj sektor će zaaposliti još tri hiljade stručnjaka u Srbiji, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je navela da je Srbija na dobrom putu digitalne transformacije, ali je za priključivanje četvrtoj industrijskoj revoluciji Srbiji potrebno dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubrzanje.

Matić kaže da su procene da ukoliko Srbija nastavi ovim rastom ižvoza, za tri godine će imati rast udela kompjuterskih usluga i informacionih usluga sa 1,1 odsto na preko 1,5 odsto BDP-a.

"I to će biti prihod veći od 1,2 milijarde dinara uz rast broja zaposlenih u ovoj oblasti sa tri na šest hiljada zaposlenih. Broj IT preduzetnika je porastao čak 73 odsto u prethodne dve godine", naglasila je Matić.

Ukupan prihod na telekomunikacionom tržištu je iznosio oko 189,4 milijardi dinara protekle godine, a izvoz kompjuterskih usluga je dostigao 739, 5 miliona evra dok je trgovinski saldo bio u plusu 407,3 miliona evra.

"U odnosu na prošlu godinu povećana je upotreba digitalne tehnologije i u privredi i u društvu, zabeležen je rast prihoda na telekomunikacionom tržištu kao i rast izvoza kompjuterskih usluga a istovremeno se povećao i broj IT preduzetnika", rekla je Matić.

Ukupne investicija u sektor elektronskih komunikacija su iznosile 32,3 milijarde dinara što je za 4,9 odsto niže nego prethodne godine.

"Izvoz softvera se približio vrednosti izvoza voća i povrća a premašio je vrednost izvoza žitarica...Prema stopi izvoza ovih usluga, Srbija je među najbrže rastućim zemljama i nalazi se na desetom mestu sa povećanjem od 3,5 puta u odnosu na 2008. godinu",rekla je Matić.

Za ostvarivanje svih ciljeva digitalne transformacije društva, ključan je prema njenim rečima, ravnomeran regionalni razvoj. Istakla je da se i dalje ne ulaže dovoljno u infrastrukturu i podsticaj u razvoj kadrova u IT oblasti.

IT tržište od 400 do 420 miliona evra stagnira uprkos velikim potencijalima kaže Matić, i navodi da prosečna potrošnja po stanovniku u Srbiji u ovoj oblasti iznosi 60 evra, dok je u EU to 150 evra po stanovniku.

U Srbiji se trenutno obrazuje na fakultetima između 1.500 i 2.000 stručnjaka a procenjuje se da u ovom trenutku postoji potreba za 15 hiljada kadrova u ovoj oblasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.